CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Rigid body - obiekty wylatują w kosmos
Autor Wiadomość
justynajustyna 

Dołączyła: 04 Cze 2019
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-04, 11:52   Problem z Rigid body - obiekty wylatują w kosmos

Cześć wszystkim! To jest mój pierwszy post na tym forum i trafiłam tutaj właśnie z powodu tego problemu, który zatruwa mi życie od dwóch dni, a nigdzie nie znalazłam dotąd odpowiedzi. 3D zaczęłam się zajmować od niedawna, robię właśnie swój drugi projekt. Mam już zrobione 3/4 całości łącznie z animacją. W tym momencie zorientowałam się, że ...zrobiłam caly projekt do góry nogami :shock: (oś y zamiast u góry, to jest u dołu) Wiem, że to strasznie głupie, ale stało się - wyszło to na jaw gdy chciałam aby kilka kulek spadło na twardą powierzchnie, kliknęłam Rigid body simulation, a one zamiast spadać wyleciały w kosmos.
1) Próbuje od tej pory bawić się z Tools->Workplane,
2) próbowalam obracać cały projekt o 180 stopni - ale wszystko się rozlatuje, szczególnie przez animację.
3) Kombinowałam też z ustawienia Rigid body z nadzieją, że może zmienię kierunek grawitacji :mrgreen:
Nic do tej pory nie zadziałało. Czy w ogóle da się to naprawić czy jedyna droga to robić wszystko od początku? Bardzo będę wdzięczna za pomoc bo się trochę załamałam tą głupotą, która psuje mi dosłownie wszystko.

PS. mam nadzieję, że piszę w odpowiednim miejscu, nie byłam pewna czy to bardziej dotyczy animacji czy modelowania. Z góry przepraszam, jeśli wstawiłam temat w niewłaściwe miejsce.
  
 
 
 
zimna 

Pomógł: 110 razy
Wiek: 108
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 703
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2019-06-04, 17:10   

Wsadż całą scenę do Nulla i go obróć,wtedy zadziała.A zarówno grawitację ujemną możesz ustawić w Project settings-dynamics.
_________________
Подался в вольные художники
 
 
justynajustyna 

Dołączyła: 04 Cze 2019
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-04, 18:55   

Bardzo bardzo dziękuję!!!! Faktycznie wstawienie w Nulla pomogło i rozwiązało problem w 5 sekund :) W ustawieniach Project settings - dynamics też sobie pogrzebie, żeby wiedzieć na przyszłość. Dzięki jeszcze raz!
  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group