CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Światło przechodzi przez krawędzie ścian przy włączeni GI
Autor Wiadomość
MasterMarker 


Wiek: 29
Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 4
Skąd: Gdańsk
  Wysłany: 2018-10-17, 09:39   Światło przechodzi przez krawędzie ścian przy włączeni GI

Dzień dobry,

Od wielu dni nie mogę uporać się z jednym problemem, wciąż szukam i szukam odpowiedzi.
Może dobrzy ludzie na tym forum pomogą mi swoim doświadczeniem! Please!

Opiszę problem:
Cinema R19
Wykonuję wizualizacje mieszkania, pracuje nad oświetleniem sceny. Silnik wewnętrzny C4D
Głównym moim światłem jest niebo fizyczne tzn. physical sky + dwa dodatkowe area light 50% jasności- cienie powierzchniowe

-render fizyczny
-globalna iluminacja-->General->light mapping on
reszta ustawień domyślna.
W załączniku przedstawiam mój problem w renderze

Próbowałam rożnych ustawień, najpierw myślałam, że to wina mojego modalu mieszkania, ponieważ przeniosłam go z ArchiCada. Zrobiłam więc zupełnie nowy model w Cinemie, gdzie ściany i podłoga to jeden obiekt. Za wyjątkiem sufitu, który muszę mieć możliwość włączania i wyłączania jako osobny obiekt. Problem był niestety nadal (nawet przy podłodze) więc to raczej nie problem geometrii samego modelu.

Dalej ustawiałam parametry światła i w details włączyłam zanik światła- odwrotny do kwadratu (bo wyczytałam gdzieś, że wówczas światło zanika wraz z odległością)
ps. przepraszam niektórych nazw używam polskich bo mam wersje PL nie zawsze wiem jak to jest dokładnie nazwane po ang.
-oczywiście ten sposób też nie pomógł

Następnie bawiłam się w ustawieniach GI, nie bardzo wiedząc co robić...
Więcej próbek w GI też raczej nie pomaga

Czy ktoś zmagał się kiedyś z podobnym problemem?
Proszę serdecznie Was o pomoc.

Pozdrawiam,
Ewelina
  
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1375
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-17, 12:39   

Dziewczyno Złota ! Zmień Cinemę na Angielską.99% tutków jest po angielsku.W przyszłości te przyzwyczajenie okaże się koszmarem ;) Oczywiście to wina ustawień. Tu masz dwa przydatne tutki z ustawieniami Gi.
https://vimeo.com/70855063
https://vimeo.com/55115037
Jeśli ci się nie chce to podeślij te scenę bez przedmiotów.Oświetlenie i mapę za oknem pozostaw.Może ogarnę to Tobie dziś jeszcze.Pzdr
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
MasterMarker 


Wiek: 29
Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 4
Skąd: Gdańsk
  Wysłany: 2018-10-17, 14:11   

Dziękuję ślicznie. Oj tak wszystkiego do tej pory uczyłam się na tutkach angielskich, po prostu patrzyłam w ustawieniach w dokładne to samo miejsce i jeśli tłumaczenie mi się mniej więcej zgadzało to ustawiałam :wink: . Ale za czasów studiów Cineme mieliśmy po polsku, a więc podstaw i innych rzeczy nauczyłam się w naszym języku i teraz mieszam się pomiędzy dwoma światami :oops: . Ale chyba faktycznie odważę się i zmienię na ang. Parę osób mi już mówiło bym zmieniła ten okrutny nawyk...

Dobrze, ale do rzeczy, dziękuje za tutoriale ! Zaraz je w całości przestudiuje i postaram się wyciągnąć z tego jak najwięcej. Na razie spróbuje ogarnąć to sama, bo muszę nauczyć się na przyszłość. Będę wołać o pomoc ze sceną jak już kompletnie nie ogarnę :wink:
Co prawda chyba znalazłam doraźne rozwiązanie w ustawieniach (włączyłam artykulacje otoczenia/ ambient occlusion) ale kosztem szarych i ciemnych cieni :? .

A tymczasem wracam do studiowania :wink:
 
 
 
Scaurus 


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 1466
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-10-19, 05:43   

Witam serdecznie na forum (choc widze, ze jestes tu jut od 2 lat :) ). Ambient Occlusion powinno w zasadzie zaciemnic narozniki. Niestety osobiscie nie bede mogl za wiele pomoc bo uzywam juz od lat Vraya do renderingu. Podejzewam, ze wiekszosc uzytkownikow takze. Polecam ten silnik. Pewnie latwiej Ci tez bedzie otrzymac odpowiedzi na ewentualne pytania na forum.
Pozdrowienia
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1375
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-19, 12:55   

takie na szybko.Kilka baboli w ramie okna





_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
MasterMarker 


Wiek: 29
Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 4
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-10-25, 21:53   

Czasem tu zaglądam, trzeba szukać wiedzy gdzie się da, a tu można sporo jej znaleźć.

Dziękuje bardzo:) ładna scena, rzeczywiście problemów z narożnikami tutaj nie ma.
Vray, oczywiście, że jest lepszy, już go używałam nie raz, co nie znaczy, że jestem ekspertem ale faktycznie efekty są dobre. Chciałam w tym miesiącu uniknąć dodatkowego kosztu na zew. silnik i wyciągnąć z Cinemy jak najwięcej...i oczywiście pojawiły się problemy.

Poradziłam sobie jakoś ze sceną, nie jestem jeszcze 100% zadowolona ale przy odpowiedniej postprodukcji w Photoshopie wyciągnę z tego ile się tylko da :wink:
Podniosłam parametry GI -->Irradiance Cache-->smoothing na 100-120% i color refinement 40% oraz w GI-->light mapping-->interpolation method zaznaczyłam fixed

I wyszedł mi render poniżej, ze wstępną postprodukcją, ale nie pełną.
Uważam, że dalej są prześwietlenia, ale to już chyba ręcznie poprawie.

Nie mniej dziękuję, może jeszcze bardziej pokombinuje z ustawieniami Ambient Occlusion plus odpowiednie IG.
  
 
 
 
Scaurus 


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 1466
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-10-26, 05:33   

No i wyszlo bardzo ladnie. Tylko sciana pomiedzy oknem i lozkiem wydaje mi sie za jasna. Jakos tak nienaturalnie wyglada. W pierwszej wersji byla ciemniejsza. Ale to tez da sie latwo poprawic w PSie.
Pozdrowienia
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1375
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-26, 18:10   

Scaurus napisał/a:
No i wyszlo bardzo ladnie. Tylko sciana pomiedzy oknem i lozkiem wydaje mi sie za jasna. Jakos tak nienaturalnie wyglada. W pierwszej wersji byla ciemniejsza. Ale to tez da sie latwo poprawic w PSie.
Pozdrowienia


To samo miałem pisać ;) Pozdrawiam
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group