CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
compositing tag
Autor Wiadomość
asiejenski 

Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 57
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-10-11, 15:44   compositing tag

Hej
Mam problem z compositing tag.
Obrazek tła jest na Background. To samo na Plane z zaznaczonym Compositing Background w Compositing Tag. Wszystko doświetlone HDRI (a warstwie Luminance, żadnych innych zmian) nałożony na Sky Object.
Włączone Global Illumination i Ambient Occlusion.
Jak widać na obrazku miejsce gdzie jest Plane jest jaśniejsze.
Pzdr
 
 
 
Scaurus 


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 1466
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-10-12, 05:44   

Siemanko,

jesli uzywasz Vraya to zapewne masz w ustawieniach "Color Mapping" zaznaczone "Affect Background". Odhacz ta opcje i daj znac czy pomoglo.
 
 
 
asiejenski 

Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 57
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-10-12, 10:33   

Scaurus napisał/a:
Siemanko,

jesli uzywasz Vraya to zapewne masz w ustawieniach "Color Mapping" zaznaczone "Affect Background". Odhacz ta opcje i daj znac czy pomoglo.


Czysta C4D.

Ten sam problem mam kiedy zamiast Background daję po prostu HDRI bez dodatkowego doświetlania (w Plane zaznaczone Compositing Background for HDRI Maps).
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1376
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-12, 14:43   

Zobacz to.---->Down. https://www.mediafire.com...6/hdRI.zip/file

_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
asiejenski 

Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 57
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-10-13, 10:25   

medwed napisał/a:
Zobacz to.---->Down. https://www.mediafire.com...6/hdRI.zip/file

Obrazek


Dzięki.

Potwornie skomplikowany ten Twój sposób. Poza tym, wyłączyłeś Linear Workflow, nie ma cienia i raczej ciężko będzie poruszyć to tło ale może coś z tego wyjdzie.

Na YT to zawsze tak prosto wygląda a w realu niemal nigdy to nie działa.

dopisek
Własnie odkryłem winnego, w obu przypadkach Linear Workflow. Ale bez tego podświetlanie HDR traci sens.
  
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1376
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-13, 13:49   

Zobacz to.Cień jest,Linear Workflow włączony.Niebem ;) możesz ruszać :)

Down.https://www.mediafire.com/file/mzngo6x7tnp9qm5/v2.zip/file



_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
asiejenski 

Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 57
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-10-14, 09:59   

medwed napisał/a:
Zobacz to.Cień jest,Linear Workflow włączony.Niebem ;) możesz ruszać :)

Down.https://www.mediafire.com/file/mzngo6x7tnp9qm5/v2.zip/file



Obrazek


Zdecydowanie lepiej ale dalej będę upierdliwy :)

Czysty HDR daje cień i ładnie/naturalnie rozchodzące się po obiekcie światło (jak na moich renderach)

Ale przyjmując, że użyję dodatkowego oświetlenia i dopasuję do światła na zdjęciu to pozostaje problem terminatora (linii pomiędzy oświetlonym i zacienionym, nie wiem jak to nazwać nie po astronomicznemu). Co zrobić aby rozmyć tę granicę?
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1376
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-14, 16:21   

A podeślij tę twoją scenkę kompletną
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
asiejenski 

Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 57
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-10-14, 16:47   

medwed napisał/a:
A podeślij tę twoją scenkę kompletną


http://www.mediafire.com/...ng_tag.zip/file

HDRI w niskiej rozdzielczości. Jak coś tu jest większy: https://hdrihaven.com/hdri/?c=outdoor&h=yellow_field
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1376
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-14, 18:28   

Dziwne na maxa...Coś z SKY jest spaprane.Tu koleś ma podobny problem https://www.c4dcafe.com/i...ight-with-hdri/
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
  
 
 
 
asiejenski 

Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 57
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-10-14, 18:47   

medwed napisał/a:
Dziwne na maxa...Coś z SKY jest spaprane.Tu koleś ma podobny problem https://www.c4dcafe.com/i...ight-with-hdri/


Kolesi z tym problemem jest całe mnóstwo (wiem bo szukałem rozwiązania). Takie koszmarne wypalenie jak z tego linka tez miałem. Co zabawniejsze, niektóre HDRI współpracują idealnie inne nie. Te dołączone do c4d działają (może dlatego nikt w Maxonie nie zauważył problemu :) )

W tym konkretnym przypadku pomaga obniżenie Strength i Saturator w Illumination (odpowiednio 95% i 25%) i, co dziwne, wyłączonym Compositing Background. Ale to rozwiązanie połowiczne bo nie mogę sterować mocą oświetlenia. I działa tylko z Background.

A da się coś zrobić z tym rozmyciem na granicy światła i cienia? To by załatwiło sprawę i ogólnie przydało na przyszłość.
  
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1376
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2018-10-15, 11:02   

Niezła heca z tymi działającymi HDRI z browsera ! ....bez dodatkowego światła raczej nic nie zrobisz z cieniem :( ...Poddaje się.Tyle kombinacji i nic.Albo jest proste rozwiązanie albo wcale.Daj znać jesli rozkminisz.Pozdrawiam
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group