CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Render w Coronie
Autor Wiadomość
felixmuerte 

Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 02 Kwi 2013
Posty: 108
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-03-04, 23:35   Render w Coronie

Witajcie ludzie,
Renderuje w Cinema R14 i Coronie, chciałbym się dowiedzieć jak wyrenderować widok zza okna np zdjęcie. Na chwile obecną w oknach mam "corona lights", załączyłem "compositing" tag i odznaczyłem "seen by camera" ale mimo wszystko mam białą poświate i kurcze nie wiem jak to ogarnąć :/ ma ktoś doświadczenie w tej kwestii ? bardzo prosze o pomoc bo na necie ni epotrafie znaleźć odpowiedzi. A i jeszcze jedna kwestia co do renderowania w Coronie, dlaczego raz mam "Rays" rzędu 1mln a czasami 20k przy tej samej ilości obiektów na ekranie i tych samych ustawieniach kamery... dodam że nic w tle nie zamula i nie zżera zasobów kompa, nie ogarniam tego...



[ Dodano: 2018-03-05, 23:06 ]
ok ogarnąłem temat żeby za oknem było coś widać a nie tylko białą poświatę. Pomógł mi ten tutorial jak ktoś by był zainteresowany tym zagadnieniem https://www.youtube.com/w...zloc2JO4&t=113s

poniżej screen z nowymi ustawieniami ale nie doczekałem do przejścia wszystkich passów, trwało by to kilkanaście godzin.... jak dorobię więcej szczegółów to wrzucę rezultaty, a póki co zachęcam do komentowania, może jakieś sugestie co dodać co ująć co zmienić w tej scenie, pokoju z przełomu lat 80/90 ?

ps. skoro Corona działa na CPU to dlaczego mam zużycie procka rzędu 5-10% a ramu 80-90% ?

  
 
 
 
Sssak 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 40
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1534
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-03-12, 10:44   

Cytat:
koro Corona działa na CPU to dlaczego mam zużycie procka rzędu 5-10% a ramu 80-90% ?
Bo masz za mało RAMu ? Gdzieś w systemie masz wąskie gardło i możesz przyspieszyć pracę renderera np dokładając RAM, albo dając pliki cache itp na szytbki dysk SSD
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
felixmuerte 

Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 02 Kwi 2013
Posty: 108
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2018-03-15, 15:13   

mhm rozumiem, no RAM'u mam 14Gb więc to nie za dużo. Cinema jest zainstalowana na SSD więc tutaj nie powienien być problem. Ale zauważyłem jedną dziwna kwestie, jak przykładowo odpale kompa, nic nie będe uruchamiał tylko cineme, i od razu dam render bez dłubania to nagle wszystko idzie według mnie dobrze tz. Rays mam ponad milion, przy złożonej geometrii, czas renderu to lekko ponad godzina czyli znośnie a nie jak wcześniej 12h i ledwie 25/50 passów... screen poniżej. Ta sama scena po powiedzmy godzinnej zabawie w cinemie ledwo sie renderuje.... Może to ustawienia cache albo już nie wiem co to powoduje. dla porównania mój poprzedni screen i ten tutaj, scena identiko a mega różnica w renderze...
  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group