CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Brak zmiany koloru
Autor Wiadomość
Szib 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 138
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-04-02, 15:44   Brak zmiany koloru

Witam

Mam następujący problem gdy zmieniam kolor materiału przypisany do obiektu to się nie zmienia w edytorze pozostaje ten pierwszy (Dotyczy Vray'a). Czy ktoś się orientuje jak to naprawić?
Czy można skasować folder Preferences?

Dzięki
  
 
 
 
vasil_zajcev 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2018-04-03, 11:19   

po restarcie c4d tez to masz?
_________________
save and sound
 
 
 
Szib 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 138
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-04-03, 14:20   

Tak restart nie pomaga
  
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 95
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-09, 06:37   

Generalnie integracja vray z viewportem Cinemy jest średnia. Żeby odświeżył Ci podgląd we viewporcie najlepiej wyrenderować materiał ponownie. Aby to zrobić odznacz na chwilę kanał diffuse i potem zaznacz go ponownie albo kliknij prawym przyciskiem na obiekt, który jest w okienku material preview. Ewentualnie w material manager prawym przyciskiem na materiał i wybierz opcję Render material. Są trzy sposoby ale vray nie zawsze zaskoczy ;) Odradzam również używanie Cinemowych podglądów do vraya, renderują się strasznie długo. Lepiej użyć tych, które są z instalką Vraya.
 
 
 
Szib 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 138
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-04-09, 13:48   

tevenet napisał/a:
Ewentualnie w material manager prawym przyciskiem na materiał i wybierz opcję Render material.

Dzięki
Pomogło.
Ale co się stało wcześniej nie było takiego problemu?

Czy można skasować folder Preferences- może to poprawi sytuacje (ale nie chciał bym coś popsuć) :(
  
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 95
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-10, 07:19   

Moim zdaniem to po prostu działa randomowo, czasami jest ok, czasami nie. Wątpię aby to miało jakiekolwiek związki z folderem preferences. Skopiuj gdzieś jako backup i usuń to będziesz miał pewność.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group