CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
rendering w dużych rozdzielczościach
Autor Wiadomość
m3dm 

Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-10-23, 18:14   rendering w dużych rozdzielczościach

Witam
Mam pytanie do wszystkich używających vray 3.6 do 19
Dotychczas było tak że jak robiłem rendery próbne w małych rozdzielczościach (np: 1280x720 a później zmieniałem rozdzielczość na A3 w 300dpi) to po prostu mi renderował dłużej odpowiednio, ale renderował
A teraz mam tak że jak próby robię w 1280x720 to jest ok czysto i ostro a jak zwiększę do A3 to render jest nieczysty szumy zostają i renderuje to tyle samo co tą mniejszą rozdzielczość czyli np: 5 min 1280x720 i do A3 też robi 5 min tylko że render jest jakby nie dokończony, kończy render z silnym szumem

Czy ktoś się z takim problemem spotkał i czy coś trzeba przestawić w ustawieniach silnika, czy o co chodzi??
 
 
3Dreamer 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lis 2018
Posty: 2
Skąd: Białystok
Wysłany: 2018-11-07, 16:00   

Od wersji Vraya bodajże 3.4 wzwyż, został dodany tryb progresywny, który działa na zasadzie stopniowego odszumiania, który właśnie używasz.
Domyślnie ustawiony czas odszumiania to 5 minut, które możesz zmienić na dowolny inny: Render Settings -> Vray Bridge -> Antialiasing -> Progressive Image Sampler -> Max. Render Time In Min

Oczywiście im więcej czasu ustawisz na odszumianie, tym czystsza będzie scena.

Jeżeli pomimo zwiększenia czasu na render, nie będzie odszumiony tak jakbyś chciał, możesz zmieniać ustawienia takie jak "Noise treshold" (tutaj im mniejsza wartość, tym większe odszumienie) i "Min Subdivs, Max Subdivs" (tutaj standardowo zwiększamy).
 
 
 
m3dm 

Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-11-08, 12:29   

Wielkie dzięki za odpowiedź, chociaż już sam doszedłem o co chodzi ale może będzie na przyszłość dla innych.

A tak przy okazji, mam jeszcze do Ciebie pytanie dotyczące migotania cieni w animacji w vray'u wygląda to tak jakby w każdej klatce cienie szczególnie na roślinności układały się inaczej przez co wygląda to koszmarnie.

I teraz nie wiem czy to jest kwestia podkręcenia ustawień w renderze czy jest na to jakiś patent?

Jakbym to nie składnie wytłumaczył to mogę wysłać animację tylko coś nie mogę jej dodać na forum więc pewnie by trzeba na priv
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group