macsurf78
Wysłany: 2017-02-12, 17:57 Mieszkanie textury alpha z inną teksturą
Jest możliwość mieszania tekstury alpha z drugą teksturą ? Niestety opcja mix texture nie działa zbyt dobrze, nawet nie ma możliwości zmiany skali mieszania.
Poniżej tekstura z kanałem alpha nałożona na normalną teksturę. Dodanie do niej transparency dla symulowania mieszania powoduje, że nawet podrzędna tekstura staje się prześwitująca heh
Jest na to jakiś sensowny sposób bez kombinowania w Photoshopie ?
Pomógł: 15 razy Wiek: 50 Dołączył: 21 Maj 2015 Posty: 195 Skąd: SJZ
Wysłany: 2017-02-12, 19:01
Pobaw się warstwami w materiałach. Możesz tam zrobić dowolnego mix'a.
macsurf78
Wysłany: 2017-02-12, 20:03
To akurat nie problem ( zresztą alpha tekstura też ma kilka wymieszanych warstw z użyciem opcji layer ) tylko właśnie szukam informacji czy jest w ogóle taka możliwość aby mixować 2 tekstury nakładane jedna na drugą na jednym obiekcie z lepszym efektem niż ten nieszczęśny mix texture
macsurf78
Wysłany: 2017-02-13, 12:08
No u mnie tak dobrze nie wygląda. Kolory się zmieniają całkowicie i wygląda to niezbyt ciekawie Oczywiście bez vertex mapy na jakimś prostym przykładzie wychodzi tak jak u ciebie. No ale ten przypadek co ja mam to taka sztuczka nie podchodzi jednak heh
[ Dodano: 2017-02-14, 13:32 ]
No coż po wielu eksperymentach dodatkowa warstwa mieszająca nie radzi sobie z texturą alpha zawierającą shadera z mieszkaniem LEVR i vertex mapą.
Więc najprostrze rozwiązanie dało o wiele lepszy efekt. Jak widać na załączonym obrazku, oczywiście ostatnia tekstura na mix. Pozostaje jeszcze Photoshop z wybakowanymi teksturami i tam mieszkać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum