CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
AR3 vs Vray
Autor Wiadomość
vasil_zajcev 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
  Wysłany: 2016-09-03, 20:28   AR3 vs Vray

nadszedł ten czas, w którym napotkałem problem z wyborem silnika renderującego. Mam do zrobienia 8 reklam 3d. Z tym, że materiały, ktore ja przygotowuje są w cd z myślą o AR, ale jednak dostarczone przez klienta uzupełniające są z materiałami Vray. Co prawda w jedną i drugą stronę mogę przekonwertować materiały. Z tym, że naszła mnie myśl, czy nigdy nie robiąc w Vray, ale mając możliwość skorzystać z tego warto ryzykować?

Mam na mysli, czy ciężko będzie mi ustawić światło studyjne do 8 animacji, w których jest sprzęt AGD i produkty / jedzenie. Czy jednak zostać przy AR i korekcja kolorów w AE?


Pytanie raczej do doświadczonych komercyjnie, bo w domowych warunkach to doskonale wiem, że wszystko się da :roll:

_________________
save and sound
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 96
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-05, 07:45   

Powiem tak, długo się zastanawiałem nad podobnym dylematem jak Ty. Przesiadłem się na Vraya i chociaż chwilkę to trwało to powiem, że jednak jest szybszy i łatwiej uzyskać fotorealizm. Przynajmniej z mojego punktu widzenia.
 
 
 
vasil_zajcev 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2016-09-05, 08:54   

tevenet, trochę co trwało? budowanie scen? materiałów?
_________________
save and sound
 
 
 
Sssak 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 40
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1534
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-09-05, 23:01   

Jeżeli chodzi o oświetlenie studyjne, to masz masę presetów w sieci. Bez problemu znajdziesz coś do modyfikacji. Dla mnie w vray problemem są zawsze ustawienia renderingu. Są nieco zbyt zagmatwane.
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
vasil_zajcev 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2016-09-05, 23:06   

Sssak, na video tutkach widzialem, ze chyba sa jakies gotowe ustawienie renderu do animacji itp
I czy da się jakoś stosować GreyScaleGoriila presety swietlne, czy to nijak się ma?
_________________
save and sound
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 96
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-06, 06:38   

Średnio z tymi presetami z GSG ale oświetlenie studyjne w Vray jest moim zdaniem dosyć proste. Dome light i tylko HDRki sobie podmieniasz.
Generalnie ja potrzebowałem trochę czasu żeby się przestawić. Właśnie oświetlenie, materiały, te wszystkie tagi i ustawienia. Na początku to strasznie się wydaje zagmatwane. Ale do ogarnięcia i teraz mi się wydaje, że łatwiej jest uzyskać dobre efekty w Vrayu, a na pewno szybciej niż AR. Przynajmniej dla mnie.
 
 
 
vasil_zajcev 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2016-10-15, 17:42   

tevenet, tutki pomogly czy samemu juz lepiej?
_________________
save and sound
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 96
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-10-16, 08:47   

Przede wszystkim tutki, trochę manual do VRAYa. Spokojnie możesz ogarniać tutki z maxa więc jest tego dosyć sporo. Ale pod samą Cinemę też coś znajdziesz.
Niby można już korzystać z wersji 3.3 ale na razie pod Cinemą R18 to chodzi raczej kiepsko. Tzn. jeszcze w cholerę bugów, raczej nie do pracy komercyjnej. Ale na pewno jest szybciej niż na 2.55.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group