CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Dzielenie filmu na kafelki w After Effects, scena w Cinemie
Autor Wiadomość
kucici 
1337


Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 217
Skąd: 127.0.0.1
  Wysłany: 2015-10-21, 07:54   Dzielenie filmu na kafelki w After Effects, scena w Cinemie

Cześć.

Jak rozwiązać problem wstawiania dowolnego filmiku na takie kafelki? https://www.youtube.com/watch?v=RyADnzIzmWk
Wszystko wyrenderowane w C4D, ale film/zdjęcie na kafelki wrzucany już w AE. W przypadku jednego kafelka wystarczyłby External Compositing Tag, ale jak taki film podzielić na kilka kafelków?

Pozdrawiam.

Edycja:

Tak mnie teraz naszło, wystarczy ten tag wrzucić na Clonera, a AE będzie to traktował jako jedność? Nie mam teraz jak sprawdzić.

Edycja2:

Sprawdziłem, tag na Clonerze nie pomógł - powstało tyle solidów ile klonów.
_________________
Polskie poradniki graficzne - Grafikuj.pl
  
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-10-21, 10:17   

kucici napisał/a:
Wszystko wyrenderowane w C4D, ale film/zdjęcie na kafelki wrzucany już w AE.


A dlaczego nie wyrenderujesz sobie całości w Cinemie?

[ Dodano: 2015-10-21, 11:23 ]
Może ten tutek rozjaśni Ci nieco zagadnienie: http://motionworks.net/holiday-ident-breakdown/
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.blogspot.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
kucici 
1337


Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 217
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2015-10-21, 10:27   

Bo ma to być wirtualne studio i chcę, żeby klient miał możliwość swobodnej zmiany wyświetlanych treści na kafelkach już bezpośrednio w AE (z którego korzysta).

davido31 napisał/a:
[ Dodano: 2015-10-21, 11:23 ]
Może ten tutek rozjaśni Ci nieco zagadnienie: http://motionworks.net/holiday-ident-breakdown/


Tak jak pisałem - wrzucenie materiału na pojedynczy ekran (w moim przypadku kafelek) to nie problem, bo wystarczy wspomniany External Compositing Tag.
Problem pojawia się jak chcę podzielić jeden materiał na kilka kafelków (każdy kafelek wyświetla inną cześć materiału, a razem tworzą całość, tak jak na filmiku który zamieściłem).
_________________
Polskie poradniki graficzne - Grafikuj.pl
  
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-10-21, 10:29   

W tutorialu który zapodałem masz odpowiedź ;)
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.blogspot.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
kucici 
1337


Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 217
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2015-10-21, 10:35   

Ja jej tam nie widzę :wink:
_________________
Polskie poradniki graficzne - Grafikuj.pl
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-10-21, 10:39   

Cytat:
Ja jej tam nie widzę


https://www.youtube.com/watch?v=lQwRQZJhbH0 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.blogspot.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
kucici 
1337


Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 217
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2015-10-21, 10:49   

A już mi nadzieje zrobiłeś :?
_________________
Polskie poradniki graficzne - Grafikuj.pl
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-10-21, 11:18   

Wczoraj na GG dałem Ci tutorial od Nicka. Łocz part tu https://vimeo.com/11477512
Zamiast zdjęcia podejrzewam że można wstawić klip
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.blogspot.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
ndru 
Srogi mod


Pomógł: 218 razy
Wiek: 34
Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 2268
Skąd: Londyn
Wysłany: 2015-10-21, 12:14   

Niestety przy klonerach tak jest - dostaniesz tyle nulli ile masz klonow.
Czeka cie nieco recznej roboty, ale nie jest to wielki problem.
Mozesz podzielic swoj klip na precomps - kazda bedzie zawierala obszar klipu dla kazdego kafelka. Wrzucasz do position i rotation expression ktore zeruje pozycje i rotacje - to wazne bo bedziesz potem parentowal te klipy do klonow. Wrzuc wszystkie te precomps do comp gdzie masz nulle z cinemy, potem umiesc kazdy klip pod odpowiadajacym mu nullem - parentuj teraz clipy to nulli - mozesz to zrobic lekko przerabiajac klip layer chain tak aby parentowal co druga warstwe do warstwy powyzej. Dzieki expression klipy uloza sie do pozycji i rotacji nulli z cinemy.
_________________
www.zmurowski.com
 
 
 
kucici 
1337


Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 217
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2015-10-21, 20:07   

@Dawid - też jakieś rozwiązanie, ale nie dawało efektu perspektywy.

@ndru - Zrobiłem troszkę inaczej, ale dałeś mi do myślenia z tymi precompsami.

Zrobiłem to tak:

Kafelek ma 200 jednostek szerokości i wysokości, klonuję je 3x3, więc razem dostaję 600 jednostek. Na Cloner dałem Extrenal Compositing Tag z wymiarami 200x200. Po imporcie do AE zrobiłem kompozycję o rozmiarach Clonera - 600x600 i tam wrzuciłem materiał, który ma się wyświetlać. Zrobiłem 9 kompozycji do których wrzuciłem kompozycję z materiałem. Pozycję wrzuconej kompozycji ustawiłem na 0,0 (żeby łatwiej było ją ustawiać), a anchora zmieniłem na 200,200, co ustawiło mi kompozycję na środku. Później w każdej z 9 kompozycji ustawiłem sobie odpowiednie pozycje (wykorzystywałem tylko wartości -200, 0 i 200). Wszystkie kafelki wrzuciłem do precomp, włączyłem w niej 3D i Collapse Transformation, a pozycję i anchora ustawiłem na 0,0 - dzięki temu kafelki zostały na swoim miejscu. Na to oczywiście maska z Object Buffer. Teraz wystarczy wrzucić obrazek, albo filmik do wspomnianej kompozycji z materiałem :mrgreen:

Kilka minut roboty, a myślenia cały dzień :wink:

Dziękuję za pomoc.
_________________
Polskie poradniki graficzne - Grafikuj.pl
  
 
 
 
Toba 

Dołączył: 02 Gru 2015
Posty: 6
Skąd: od znajomych
Wysłany: 2015-12-02, 09:46   

dziękuję

[ Dodano: 2015-12-02, 09:48 ]
dziękuję dziękuje
_________________
TOBA
 
 
 
vasil_zajcev 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2015-12-02, 12:05   

w sumie prosta rzecz :) mozna rzecz jasna podmienic to w AE na 3d.

https://youtu.be/LKXRqTWbbJc

w 20 min. jeden precomp podzielony 4 maskami i dzieki temu mozesz sobie podmieniac w tym precompie co chcesz. W przestrzenii 3d AE nadajesz sciany i gradient im i efekt szybciej niz w c4d

aa no i sterujesz sobie wszystko nullem w AE.
_________________
save and sound
  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group