CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
VRAY RT for C4D KIEDY SIE DOCZEKAMY ?
Autor Wiadomość
d2eno 

Wiek: 38
Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 5
Skąd: bielsko-biala
Wysłany: 2015-07-21, 22:15   VRAY RT for C4D KIEDY SIE DOCZEKAMY ?

WITAM wszystkich.

Ma ktoś jakieś info kiedy będzie dostępny VRAY RT dla cinemy ?
Nie rozumiem dlaczego tak długo nie ma żadnego wsparcia dla Cinemy ze strony Vray'a.
Rendering w 'RILTAJMIE' to dar od niebios, a tu dalej nic [ pomijając corone , iray , octana , itd. ] VRAY na GPU pozamiata wszystko.
Mam wrażenie , że C4D jest szeroko omijana przez render engine'y.
Zaczynam żałować , że nie uczyłem się MAX'a. Chyba prędzej się go naucze niż doczekam RT na c4d.

BAJDEŁEJ - jak by wyszedł MOSKITO RENDER na C4d to też bym się nie obraził.

Niestety wszystko połyka MAX.
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-07-22, 00:46   

d2eno napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego tak długo nie ma żadnego wsparcia dla Cinemy ze strony Vray'a.

Od kiedy Vray'em do Cinemy zajął się Stefan Laub to ten silnik idzie w stronę dupy.

d2eno napisał/a:
VRAY na GPU pozamiata wszystko.
yhy :D zacytuję hiszpańskie powiedzenie: Hoy no! Mañana! (Dziś nie! Jutro! ) :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=TVV-NxstTZE
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
Mr J.W. 


Pomógł: 19 razy
Wiek: 21
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 212
Skąd: Narnia
Wysłany: 2015-07-22, 01:56   

A w czym jest zły ( poza działaniem tylko na CPU) wbudowany silnik renderujący w Cinema 4D?Przecież bez problemu można tam uzyskać oszałamiające i realistyczne rendery podobne a nawet takie same ja w vray.
_________________
Ge Force GTX 970, Intel i7-5820K, 16 GB RAM
 
 
 
d2eno 

Wiek: 38
Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 5
Skąd: bielsko-biala
Wysłany: 2015-07-22, 09:00   

hh przysłowie fajne - pożyczę go sobie, chodź merytorycznie smutek.

Silnik Cinemy:
1 - zły nie jest , ale vray ma lepiej zdefiniowaną fizykę, jest bardziej realistyczny.
2 - dalej nie ma real time.

RT to zbawienie świata!
Ja robie architekturę. I ostatnie 2 tygodnie siedziałem tylko nad materiałami do biurowca szklanego.
Ustawienie - render [ czekanie ąż wyeksportuje , policzy poligony ,.... region wielkości paczki fajek zrobił się po 20'tu minutach. I znowu IOR o jedna setną w górę i znowy 20 minut. iI cały dzień w dupie a efektu z e r o ] . Nie chce przesiedzieć życia w takich warunkach.

Tymczasem koledzy :
https://www.youtube.com/watch?v=i56GmBHtHmA

Chyba nie ma co komentować.
........................................................ M A N I A N A
_________________
http://www.sztuczny-horyzont.pl/
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-07-22, 15:04   

Mr J.W. napisał/a:
można tam uzyskać oszałamiające i realistyczne rendery ...takie same ja w vray.

Pokaż te swoje oszałamiające rendery. ;)
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
d2eno 

Wiek: 38
Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 5
Skąd: bielsko-biala
Wysłany: 2015-07-22, 15:13   

( :]
_________________
http://www.sztuczny-horyzont.pl/
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 89
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-22, 17:06   

davido31 napisał/a:
Mr J.W. napisał/a:
można tam uzyskać oszałamiające i realistyczne rendery ...takie same ja w vray.

Pokaż te swoje oszałamiające rendery. ;)


Coś tam można ale wydaje mi się, że jak poszalejemy z Physical Render to czas renderu przestaje być akceptowalny.
Przy okazji zapytam: chętnie kupiłbym inny renderer szczególnie pod kątem animacji. Czy VRay się do tego nada?
 
 
 
krysbar 

Wiek: 39
Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 1
Skąd: Stargard
Wysłany: 2015-07-22, 19:09   

Oczywiście dostajemy prawie wszystko później i często okrojone ... ale nie jest źle. Sam ostatnio przestałem używać V-raya i przesiadłem się ca Corone i pomimo kilku niedogodności pracuje mi się w wizualizacjach o wiele przyjemniej. Zresztą ostatnio użytkownicy C4d dostali jeszcze Arnold-a o którym 3d max tylko marzy.
 
 
 
d2eno 

Wiek: 38
Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 5
Skąd: bielsko-biala
Wysłany: 2015-07-22, 20:30   

krysbar

GET TO DE CZOPA ! - Arnold jest przekonywujący. :]
Robiłeś coś na Arnim ?

tevenet

Zależy co i jak animujesz [ architektura, filmy, fx .... ] . Vray obsługuje wiele modułów i materiały sss, więc jak najbardziej.
Czas renderu zależy wiadomo od dokręconej śruby.
Jak masz pesos to renderfarma i można śrubę dokręcać. Do animacji tylko tak.
Ja robie przez farmę [ stand'y ] i jest to fajna opcja , bo raz - pociągnie konkretny ciężar , a dwa masz wolny komp i możesz robić dalej :] a i 3 to o wiele szybciej .

Sprawdź sobie silnik FURRYBALL
_________________
http://www.sztuczny-horyzont.pl/
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-07-23, 02:35   

tevenet napisał/a:
Czy VRay się do tego nada?

Tak ale coraz bardziej lukam w stronę Octane Render. I choć mam Octana już od dłuższego czasu to jeszcze go nie rozkminiłem. Ale powiem Wam, że widziałem animy od krzychuc4d robione w Octanie i normalnie dupę urywa. ;)
Czasem wydaję mi się, że Corona i Arnold połamią nogi VrayforC4D. No chyba, że Stefan razem z Josephem upichcą tam jakaś petardę i pojadą po bandzie bez trzymanki :D
Ech... ale się rozmarzyłem :roll:
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
  
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 89
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-23, 07:45   

U mnie przede wszystkim architektura. Jeżeli chodzi o pozostałe silniki to trochę się boję, że nie będzie materiałów do nauki, a jak wiadomo można mieć super narzędzie ale jak się go nie umie obsługiwać to i tak będzie kiszka...
Coronę próbowałem testować ale jakoś mi nie szło, muszę spojrzeć na Octane, cena atrakcyjna. Tylko jak jest z materiałami do nauki?
davido31, a jak oceniasz octane w porównaniu do fizycznego silnika cinemy jeśli chodzi o szybkość?
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-07-23, 22:19   

Cytat:
davido31, a jak oceniasz octane w porównaniu do fizycznego silnika cinemy jeśli chodzi o szybkość?


Prawie nigdy nie używałem PR w C4D. Nie ma co porównywać PR do Octana bo to jak porównywanie łupa do Mesia. Poza tym Octane używa całkiem innego procesora (GPU)
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 89
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-24, 07:55   

Czyli jeśli mam 2xXeon E5-2650v2 a jako kartę graficzną biedne Quadro K2000 to nie ma sensu przesiadać się na Octane i raczej szukać silnika bazującego na CPU?
P.S. Sorry, że ciągnę OT.
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2015-07-24, 11:49   

Niby tak. 😉 Z tym, że jest jeden mały gadżet. Żeby używać Vray trzeba mieć C4D z licencją. No i Vray jest droższy o kilkaset euro od Octane. Z kolei Octane nie potrzebuje seriala z C4D i kosztuje połowę tego co Vray.
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
tevenet 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 89
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-24, 12:27   

Licencję na C4D mam, to nie problem. Po prostu waham się nad tym VRayem bo głupio by było za niego tyle zapłacić a potem go nie używać albo stwierdzić, że wcale nie jest lepiej niż na PR.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group