CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
sweep nurbs i uber tracer
Autor Wiadomość
slepy8 

Dołączył: 24 Wrz 2013
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-19, 13:02   sweep nurbs i uber tracer

Witajcie

Z pomoca plugin Uber Tracer łączę Nulla z elementami Matrixa.
Tryb połączenia to "group a to b"

efektem jest połączenie spline'ami nulla z każdym elementem matrixa.

Uber tracer wpada do sweep nurbs, żeby wygenerować geometrię.

I tu pojawia się problem, bo nie chcę by wygenerowana przez sweep nurbs geometria zaczynała się od samego nulla do konca do elementówmatrycy Chce zostawić od sweepa kapkę przestrzeni do tych obiektów.
Kłopot w tym, że modyfikacja parametrów "Start Growth" oraz "End growth" nie wpływa na każdy pojedynczy sweep tylko traktuje wszystkie z wygenerowanych przez Ubera splineów jako jedność.
Więc gdy ustawię start Growth na 5% to znika mi np. połowa jednego sweepa. Reszta jest nietknięta.

O tyle to dziwne, że parametr "End Scale" w Sweep Nurbs wpływa na każdego sweepa jako osobny element.

Macie jakiś "workaround" żeby uzyskać co chcę? Kombinuję od paru godzin i wszystko to jak krew w piach ;)

pozdrawiam
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 690
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2015-01-19, 13:24   

Sprobuj pConnectorem zzamiast Ubertracerem
Ma on suwaki do tego(segm start/end)
http://tcastudios.com/?page_id=6
_________________
Подался в вольные художники
 
 
slepy8 

Dołączył: 24 Wrz 2013
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-19, 13:39   

może w wyższych wersjach tak, ale dla R14 nie ma takiego parametru w ogóle.
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 690
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2015-01-19, 14:31   

Jest.
Sprawdzilem w R14.
Powtorzę więc dokladniej:
-sciągasz plugin pConnector stąd http://tcastudios.com/?page_id=6(Robi to samo co Ubertracer tylko ma więcej opcji)-nalezy zwrocic uwage na odpowiednią wersję
-instalujesz
-wrzucasz do swojej sceny pConnector object
-do zakladki sources pConnectora wrzucamy obiekty,source settings(poniżej) ustawiasz na point/clones(jesli uzywasz obiektow z Mographa)
-jeszcze poniżej masz zakladkę Spline,gdzie znajdziesz parametry SegmStart i SegmEnd i to są te
_________________
Подался в вольные художники
 
 
slepy8 

Dołączył: 24 Wrz 2013
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-19, 15:09   

Zimna - jak będe w Gdyni niebawem to postaram się postawić piwo :)
Oszczędziłeś mi tony pracy. Ja juz zacząłem układac Xpresso pod to :)

Sekret w tym, że nie rozwinąłem wcześniej częsci "Spline" - dlatego nie widziałem tych ustawień...
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 690
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2015-01-19, 15:13   

Niestety od dluzszego czasu mieszkam glownie wew stolycy,3miasto tylko od swięta
_________________
Подался в вольные художники
 
 
slepy8 

Dołączył: 24 Wrz 2013
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-19, 15:59   

to będzie inna okazja ;)

Raz jeszcze dzięki. Projekt posunął sie do przodu.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group