CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
VrayProxy
Autor Wiadomość
Rafal88 


Wiek: 30
Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 83
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2014-09-28, 15:45   VrayProxy

Witam chciał bym skorzystać z VrayProxyFile. Sprawa wygląda następująco: do danego obiektu należy przypisać VrayBridgeTags - VrmeschExporter ale w VrayBridgeTags nie znajduje sie VrmeschExporter. pytanie brzmi czy znajduje sie on winnej lokalizacji, gdzie go znaleźć ?
Używam Cinemy r15 oraz Vray 1.9
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Pomógł: 29 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-09-28, 17:57   

Teraz najlepiej używać instancji z opcją Render Instance. Działa jak proxy
 
 
 
Sssak 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 40
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1534
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-09-29, 00:35   

Może i działa, ale dla mnie to trochę dziwne, bo po to są proxy, żeby geometrię wyrzucić poza projekt i otrzymać mały plik, a obiekt wczytywać z zewnątrz.
A żeby mieć zewnętrzny Vraymesh to robi się to tak:

1. zaznacz obiekt
2. wybierz pluginy>vraybridge>vraymeshesxporter i zapisz plik
3. wybierz vrayproxyfile i wczytaj sobie ten obiekt który wyeksportowałeś
4. nadaj mu jakiś materiał.

Ogólne wskazówki:
1 materiał=1 obiekt vrayproxy
2 obiekt exportuje się z mapowaniem
3 poszczególne wersje pluginu mogą nie czytać plików vraymesh stworzonych w innych wersjach

[ Dodano: 2014-09-29, 00:38 ]
Aaaaa widzisz... w vray 1.9 nie ma nawet opcji zapisu Vraymesh. To masz pozamiatane.
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Pomógł: 29 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-09-29, 15:02   

Nie ma bo pewnie stwierdzili że niema sensu :) . Co do wypuszczania do pliku to jak patrzyłem, ramu to wiele mniej nie oszczędza niż zwykłe proxy bo przecież plik i tak raz musi być załadowany do pamięci. Jedyny plus że nie męczysz viewportu ale można dać tag display i jest podobny efekt. No ale na chłopski rozum to co szybsze i nie prowadzące do jakiś bugów...
  
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2014-09-29, 16:30   

Jakby co to tu info o proxy.
http://www.vrayc4d.com/ma...nual/vray-proxy
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
Sssak 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 40
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1534
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-09-29, 18:52   

No dobra, tylko jest różnica między pracą na pliku który ma 2GB a 200 mb. I tutaj zewnętrzne proxy jest przydatne.
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Pomógł: 29 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-09-29, 22:02   

Max pliki jakie miałem to 700 mega to i tak ledwo sie renderuje na 16 giga ramu ale może i racja jak dużo geometrii to dobre x-refy.
 
 
 
Rafal88 


Wiek: 30
Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 83
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2014-09-30, 20:05   

sorki ale chyba zapomnieliście o co pytałem w tagach vraybrigde nie posiadam vrmeshexporter wiec nie ma jak tych plikow przypisywac
- pytanie brzmi czemu tego niema ? i gdzie to może byc?
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2014-09-30, 20:14   

Rafal88 napisał/a:
pytanie brzmi czemu tego niema ?

Zapytaj się Stefana.
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Pomógł: 29 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-10-01, 14:55   

Rafal88, Z linka do dokumentacji wynika że w nowym systemie usunęli generowanie proxy, ewentualnie możesz użyć plików xref. Polecają użycie instancje z tagami display. Szkoda że teraz jak otworzysz scenke w 1.9 z proxy robionym pod 1.2 to nie działa... Stefan zawsze nas zaskakuje.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group