CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Corona for C4D
Autor Wiadomość
makak_ 


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 858
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-01, 14:30   Corona for C4D

Jest szansa, że już niedługo (post #132) będzie można przetestować Corone dla C4d

https://corona-renderer.com/forum/index.php/topic,800.120.html

Super, jestem bardzo ciekaw tego rendera :)
_________________
...
 
 
 
vasil_zajcev 


Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2014-09-01, 21:17   

makak_, super :)
_________________
save and sound
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1375
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2014-09-04, 21:06   

Już można :) szkoda że CPU https://corona-renderer.com/blog/corona-c4d-alpha1/
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
 
 
 
makak_ 


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 858
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-05, 09:58   

Genialnie, już wiem co będę robił w weekend :) A przy okazji, to już mi dotarła R16, więc zupełnie pełnia szczęścia :D
_________________
...
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-09-05, 12:47   

Testuje ktoś ? Poślijcie jakieś renderki jak macie :)
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2014-09-05, 12:58   

Nie wiem czy opyla się ten silnik testować. Bardzo biedny menadżer materiałów raczej nie podniesie jakości renderów. Wiadomo to wersja darmowa i alfa, ale kto wie jak wyjdzie full wersja i pobije jakością i ceną Vraya to na pewno pochylę się nad nim.
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.blogspot.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
  
 
 
 
makak_ 


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 858
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-05, 13:55   

Rendery na stronie głównej są bardzo fajne. Ogólnie dużo osób ją chwaliło na różnych forach. Zobaczymy jak program się rozwinie na Cinemie, później powinno być lepiej.
_________________
...
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2014-09-05, 14:21   

Rendery są całkiem całkiem.
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.blogspot.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-09-05, 21:37   

Szału niema ale chyba szybciej niż maxwell
 
 
 
Sssak 


Wiek: 40
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1534
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-09-06, 16:32   

duży szum na szkle.
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
makak_ 


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 858
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-22, 07:57   

Po testowałem Coronę i przyznam, że z jednej strony mi się podoba jej prostota, możliwość zmiany w locie exposure and color mapping (przynajmniej w wersji pod maxa), to startu do Vray'a jeśli chodzi o prędkość to nie ma.
_________________
...
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-09-22, 13:08   

makak_, Wydaje mi się że zastosowania do komercyjnej pracy nie ma. Terminy itp chyba że masz z mini farmę 3x po 2 CPU :D
Na jednym takim podwójnym czasy powinny być znośne ale rendery do druku to chwile poczekamy :D
Kolejne testy i z tego co widziałem po 1:10 - 1:50 praktycznie ten sam szum, nie widać większej poprawy.
Może lepiej było by renderować do wielkości x 2 później dać redukcje szumu lekką i zeskalować. Color mapping fajnie sie kontroluje jedynie przez zmniejszanie burna tutaj dałem 80 i wyszedł taki rysiek na 30% :D
 
 
 
n_s 


Wiek: 25
Dołączył: 21 Gru 2007
Posty: 180
Skąd: NS
Wysłany: 2014-09-22, 14:20   

Siemanko!
Dawno mnie tutaj nie było.
Ale temat mi całkiem siedzi bo w coronie robie juz rok (Dla mnie mistrzostwo).
Jesli chodzi o prace komercyjne to ja daje rade na jednym CPU.
Nie wiem jakie macie terminy jesli chodzi o szybkie pracki, ale ja np. mam dzien na zrobienie wizki , więc noc przeznaczam na rendzenie i jestem zadowolony. Nic nie szumi , a jak już coś szumi to jest na to rada. Zauważyłem że drastyczne zwiększenie rozdzielczości renderu nie zwiększa tak drastycznie czasu renderingu. Wiec polecam robić 1,5x - 2x wieksze rendery od wyjsciowych i później je poprostu zmniejszać. Jakość wtedy jest idealna, zero szumu. Faktem jest że do szybkich czystych renderów jest Vray, ale ja np. by uzyskać dobrą jakość GI, materiałów i całej reszty w dobrej rozdzielczości musze bardzo wywindować parametry renderu co w efekcie daje długie czasy rendery (mówie tu o vray). Dla mnie czas renderu wyjsciowego jest taki sam w Coronie jak i we Vray.
Jeśli chodzi o testowanie materiałów i oświetlenia to corona miażdzy vray. Praktycznie w locie mamy zaszumiony bo zaszumiony gotowy render. Pare minut i jest wystarczająco gładko by wysłać prevke klientowi. I jeśli chodzi o rendery testowe to corona jest idealna.
Żeby nie być tak gołosłownym przedstawie pare renderów komercyjnych i tych dla zabawy.
Wykończenie prac nie jest oszałamiające bo to głównie jednodniowe projekty więc nie było czasu na dopieszczanie.

Wnętrze: jeden dzien pracy i jakies 12-13h rendzenia (puszczone na nocke) wyjsciowo 4k px:



Drugie wnętrze tak samo jak wyżej. 1 dzien pracy, 1 noc render, 4k px wyjsciowo.



Tutaj test piwka jakies 6h renderu dla 4,5k px :



I honda z przed roku:



A tu 2 minutowy render pokazujący że corona potrafi szybko czyścić (nie był uzywany zaden noise reductor czy coś w tym stylu)



Jak dla mnie corona idealnie nadaje się do komercyjnych zadań głównie dzięki możliwości szybkiego podglądu. Tworzenie materiałów (nawet tych skomplikowanych) to też pestka. Brakuje może multiblendu ale to bedzie wnet zaimplementowane. Dla mnie corona to renderer w który napewno zainwestuje i wiąże z nim przyszłość. Support niesamowity, twórcy cały czas poszerzają mozliwosci corony i robią to w niesamowitym tempie.

Pozdro
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2014-09-22, 18:15   

n_s, Elo renderki fajne a powiedz robisz w pod maxem czy c4d bo dopiero teraz wyszła pod cinemą. Byłeś beta testerem? Też wydaje mi się że jest potencjał w coronie :)
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2014-09-22, 18:29   

Kurcze ten render Canona jest wypaśny!
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.blogspot.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group