CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
.3ds
Autor Wiadomość
Valkiria 

Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 19
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-12-10, 19:09   .3ds

Siema

Mam taki problem, a dokładnie.
Jak zrobię sobie jakiś prosty budynek w Cinemie, i chcę go wyeksportować do innego programu (ac3d) w celu skonwertowania do .obj, to zapisuję to w .3ds i otwieram w ac3d a tam się okazuje że niektóre elementy budynki zmieniły położenie, lub tekstury sie pomieszały...
Zna ktoś rozwiązanie ?
 
 
 
momkai 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 269
Skąd: Lubaczów
Wysłany: 2012-12-10, 19:54   

a nie mozesz w cinemie zapisac do OBJ ?
 
 
 
Valkiria 

Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 19
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-12-10, 20:16   

Nie ma takiego formatu, ale pobrałem plugin na ten format, i otworzyłem dla sprawdzenia w AC3D i była tam za wszystkie tylko jedna tekstura...
 
 
 
momkai 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 269
Skąd: Lubaczów
Wysłany: 2012-12-10, 20:18   

a jak klikniesza File-Export to tez nie bedzie ?
 
 
 
Valkiria 

Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 19
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-12-10, 20:26   

No dobra, można wyeksportować ale nie ma tekstur...
 
 
 
wojtek g 


Pomógł: 38 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 130
Skąd: Reda/Kilkenny
Wysłany: 2012-12-11, 00:56   

spróbuj Riptide plugin
http://skinprops.com/riptide.php
 
 
Valkiria 

Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 19
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-12-11, 10:39   

wojtek g, Dalej to samo, jest bez tekstury...
 
 
 
marjas31 

Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 4
Skąd: irlandia
Wysłany: 2012-12-11, 17:42   

Format obj napewno jest tak ze sprobuj tak zapisac i zobacz czy dane textury beda lub poprostu wypal texture i powinno byc wszystko ok.
 
 
wojtek g 


Pomógł: 38 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 130
Skąd: Reda/Kilkenny
Wysłany: 2012-12-11, 19:10   

Obawiam sie ze problem lezy po stronie AC3D.
Zrobiłem próbe i okazało sie ze ten program w czasie importu obj. łączy geometrie wszystkich obiektów w scenie w jedną siatkę..nie czyta informacji o grupach..A program obsługuje tylko jedną teksturę na model....!?!..nie mówiąc o innych kanałach typu bump czy specular...
W rezultacie ładuje teksture z pierwszego materiału na całą geometrie sceny.
Poszukaj w helpie do tego programu czy można gdzieś ustawic opcje dla importu obj czy 3ds.
Innym rozwiązaniem jest wyeksportowanie poprzez Ripetide'a każdego obiektu to osobnego pliku i załadowanie ich po kolei do AC3D. Oczywiście w przypadku duzej sceny jest to bez sensu..
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group