Wysłany: 2010-02-14, 19:14 Cinema jak Vue
Interesuje mnie tworzenie terenów.
Jakie pluginy dały by mi w cinemie efekty takie jak w Vue?
Chodzi mi nie tylko o atmosferę, ale i o ziemię, czy animację roślinności.
Atmosferę da mi Ozone 2, do drzew też widziałem jakiś plugin.
Co jednak z animacją tych utworzonych drzew i krzaczków?
Są jakieś dobre pluginy do modelowania terenu/ziemi?
Ktoś coś wie na ten temat?
Z tego co widzę amatorów renderów przyrody nie jest zbyt wielu,
ale może ktoś się jednak znajdzie?
Chętnie też poznam opinie o pluginach do tworzenia drzew i innej roślinności.
Chodzi mi o pluginy do wielu roślin, nie tylko do np. pnączy czy drzew.
Program Vue (przynajmniej w wersji 6 czy 7) jest mało elastyczny jeśli chodzi
o precyzyjne tworzenie i sadzenie roślin. Połączenie zalet obu programów dało
by rewelacyjne efekty.
Wysłany: 2010-02-16, 23:18
Czytałem tak po łebkach o Terragenie i Ozone, Xfrogowi poświęciłem trochę więcej.
Xfrog ma możliwość animowania swoich roślin, ale po pierwsze nie jest to proste,
bo trzeba ręcznie wpisywać jakieś wzory lub/i używać Xpresso do każdego krzaczka,
po drugie jak Xfrog się ma do Ozone ?
Ozone ma ustawienia wiatru?
Jeśli tak, to ma on wpływ na zachowanie roślinności stworzonej w Xfrog?
Terragen jest do terenów i do roślin jak rozumiem?
Jakość na fotkach super, ale nie w tym rzecz.
Kwestia tylko, czy można tam tworzyć rośliny jak się chce i
czy są jakieś ograniczenia. Może i w Terragenie są gotowe rośliny, a modyfikacja
ograniczona ?.
Nie mam nic przeciwko gotowcom, ale nie zawsze mi się on podoba i przede wszystkim
nie sposób by program miał w bazie wszystkie gatunki roślin (szczególnie polskich).
No i co z wiatrem? Terragen umożliwia prostą animację roślin jak np. Vue?
W galerii terragena nie wszędzie podobają mi się gałęzie i pnie drzew.
To może jednak wina autorów, nie programu.
Chodzi mi o takie drobiazgowe porównanie, który soft jakie ma zalety, wady, co można
nim uzyskać, jakie czasy renderingów itd. Jak wiecie coś więcej o w.w. programach, to
chętnie poznam szczegóły. Nie pogardzę też trochę bardziej ogólnymi opiniami.
Witos: Mowa o Vue xtream 7, który się integruje z Cinemą?
Wysiew strasznie spowalnia kompa, już to przerabiałem.
Nie można animować roślin? Tego nawet nie wypróbowałem.
Na tym mi właśnie zależy.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 01 Maj 2003 Posty: 2863 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-02-16, 23:22
O VUE wiem tyle, że przy 4Gb RAM'u mogę zrenderować spokojnie, w całkiem dużej rozdzielczości scenę mającą ok 5 miliardów powierzchni, wliczając rośliny. Mnie to wystarczy, mimo, że czas renderu nie jest krótki. Poza tym jest możliwość ustawienia GI w taki sposob, że da się przeżyć. Poza tym ma RenderCow do renderu sieciowego. Można liczyć pojedyncze ujęcia.
Wysłany: 2010-02-16, 23:30
Takie ma zalety, zgadza się. Ja mam nieco mniejsze możliwości sprzętowe bo 1.5GB RAM ale
to szczegół.
Vue ma jednak podstawowe dwie wady: Nie zasieję konkretnych roślin tak, bym poznał gatunek z 5m, po drugie nie zasieję tam gdzie chcę co do metra, chyba, że w Cinemie z xtream 7, ale za wolny mam sprzęt.
Wysłany: 2010-02-16, 23:32
Zasiejesz z taką dokładnością jaką wybierzesz, o ile masz odpowiednią wersję VUE. Ja mam Infinite, mogę pędzlem malować roślinami, jak i punktowo nasiewać pojedyncze eglemplarze.
Co do rozpoznawania, lub jego braku, to jest właśnie zaleta. Nie jest wszak konieczne katalogowanie roślin, one są tylko tłem dla scenerii.
Poza tym VUE ma możliwość modyfikacji roślin i tworzenie przez to swoich, w prosty sposób.
Jedynym mankamentem jest fakt, że większość roślin jest tak naprawdę low-poly, czyli nadają się jedynie do dalszych planów. Ale są też gatunki hi-poly, ktore można przerobićn a różne gatunki.
Wysłany: 2010-02-16, 23:41
Chyba, że w 7,5. Nie twierdzę, że nie da się przerabiać roślin w Vue. Są jednak spore ograniczenia. Np. nie da się zrobić liści pokrzywy czy innego chwasta tak, by górne(młode) były mniejsze. Nie da się wrzucić kilku rodzajów liści, nasion itd. Dodam, że mowa o wersji 6 infinite. Do masówki program super, ale zrobić konkretne polskie podwórko, gdzie są mlecze,
koniczynka, pokrzywa, babka itd. byłoby trudno.
Chyba, że z roślinami jako obiekty z innego softu, ale z animacji wtedy nici.
Wysłany: 2010-02-16, 23:52
Możesz wrzucać kilka rodzajów liści. Ja się spotkałem z dwoma, ale możliwe, że można więcej. Trzeba tylko kupić roślinę bazową, wyjściową, która ma wiele poziomów edycji a nie tylko jeden.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum