Wysłany: 2010-02-09, 00:52 Plaskorzezba - jak modelowac
Witam,
Mam nastepujacy problem otoz wlasnie zatrzymalem sie nad kilkoma elementami, ktore nie ukrywam zabiora duuuzo czasu jesli zrobie je w konwencjonalny sposob (polygon za polygonem, Hyper Nurbs i dzierganie kawalek po kawalku, zeby dobrze wygladalo). Ale zastanawiam sie czy ktorys z szanownych kolegow ma patent na plaskorzezby. Zalaczam kilka przykladow.
sprobuj zrobic z tego bump mape albo displacement (nigdy nie wiem czym to sie rozni) a to czego sie nie uda tym zrobic domodeluj na poligonach/nurbsach
Pomógł: 20 razy Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 1229 Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2010-02-09, 13:23
Reflect, proponuje przygotować low ewentualnie medium model każdej płaskorzeźby potem jak medwed poleca zbrush i dajesz. Model daj sobie niezbyt hi i wyexportuj do obj potem w zbrushu dojedz model z większymi szczegółami i normal mape wypal.
Displacement zabije ci kompa ;/
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2009 Posty: 250 Skąd: się biorą dzieci ?
Wysłany: 2010-02-09, 18:47
a ja mam taki pomysł żeby te powtarzające sie elementy strzelić splajnami
w ps-napewno można jakoś to ładnie automatycznie zaznaczyć potem tylko pointy przesunąć (pointy to mi się z baletem kojażą i ilekroć to pisze to się uśmiecham )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum