mam problem z tekstura, jak widac na ponizszym screenie sa plamki (czarne, brzydkie i malo estetyczne) ma ktos pomysl jak je zniwelowac najlepiej do zera
dodaje ze mam oswietlenie na scenie (spota) i wlaczone GI...
Mialem podobny problem przy renderowaniu galazek na drzewie ktore ostatnio modelowalem - otoz wewnatrz galezi wylazily czarne plamy (domyslilem sie ze to chodzi o przeplyw swiatla w glab struktury galezi). Ja to rozwiazelem poprzez zwiekszenie w Opcjach renderingu zakladka "Options" dwoch parametrow: "Ray Depth" oraz "Shadow Depth" z domyslnej wartosci 15 do 50.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 01 Maj 2003 Posty: 2863 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-02-09, 09:53
Ray depth wydłuży render do niemożliwości, poza tym nie wpłynie na efekt. Jedno odbicie wystarczy, bo nie ma się co tak naprawdę odbijać.
Moim zdaniem musisz zmienić standardowy antialiasing z Geometry na Best.
Poza tym, patrząc na Object Manager, popróbuj zmienić oświetlenie dodając Object>Sky>create Sky. Ustawiasz datę i godzinę, włączasz physical Sky i masz piękne oświetlenie, którego nie musisz zbytnio korygować, a które da Ci ładny, prawie realistyczny efekt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum