Wysłany: 2010-02-08, 21:23 Wideo Tutoriale - Zawansowany Kurs
Witam wszystkich, chcę ogłosić, iż mniej więcej w połowie maja zaczynam prace nad zawansowanym kursem - niestety płatnym ( trzeba dorobić na studia ). Chciałbym, aby każdy kto może oddał głos pozwalający mi określić, który temat byłby najlepszy do przdstawienie w tutorialach. Zakładam tą ankiete oczywiście wcześniej, ponieważ chce zebrać informacje na temat tego czego tak naprawdę chcecie i dopiero się za to zabrać, przygotować materiały, plan itp.. Oczywiście proszę o wszelkie sugestie, opinie, co powinno się zaleźć w tym materiale. Powtarzam jeszcze raz tym razem nie będzie to seria z typu podstawy tylko bardziej zawansowany kurs.
Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 102 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-08, 21:54 Re: Wideo Tutoriale - Zawansowany Kurs
Gajowy napisał/a:
Witam wszystkich, chcę ogłosić, iż mniej więcej w połowie maja zaczynam prace nad zawansowanym kursem - niestety płatnym ( trzeba dorobić na studia ). Chciałbym, aby każdy kto może oddał głos pozwalający mi określić, który temat byłby najlepszy do przdstawienie w tutorialach. Zakładam tą ankiete oczywiście wcześniej, ponieważ chce zebrać informacje na temat tego czego tak naprawdę chcecie i dopiero się za to zabrać, przygotować materiały, plan itp.. Oczywiście proszę o wszelkie sugestie, opinie, co powinno się zaleźć w tym materiale. Powtarzam jeszcze raz tym razem nie będzie to seria z typu podstawy tylko bardziej zawansowany kurs.
Jak dla mnie to fajnie by było wszystko ale tak to hierarchicznie [najwyżej najbardziej bym chciał]:
MoGraph 2
MOCCA 3
Advanced Render 3
Thinking Particles
Dynamics
NET Render
Sketch and Toon
HAIR
Cieszą mnie wasze odpowiedzi, MOCCA to cięzki moduł, samemu trudno to opanować. Obiecuje wam o wiele lepszą jakość niź tutki expresso - mam nadzieje, źe nie były takie złe.
P.S. - ruszyły pracę nad tłumaczeniem coffee bible
Ja myślę,że te o Expresso na pierwsze podejście były spoko,tylko że nie było tam nic,czego bym gdzie indziej w sieci nie widział.Ale pewnie się czepiam,bo zwiedziłem wszystkie tutki o Xpresso,jakie mogłem znależć.A Mocca ciągle mnie zaskakuje,tam tyle tego jest,że chyba nigdzie nie ma pełnego opisu.
syntony, myśle, że nie widziałeś nigdy w pełni zrigowanej postaci, nie jest to tak łatwo przygotować postać do animacji ( nie chcę tu nikogo urazić). Zrigowana postać to nie tylko kilka kości i IK tag wraz z nimi, było by to za proste. Owszem da się tak zrobić, ale praca z takim czymś wcale nie będzie przyjemna, trzeba się namęczyć, aby stworzyć, coś z czym naprawdę dobrze się pracuje, dobrze zrobiony rigg znacznie ułatwia pracę osobie, która będzie tę postać animować, nada postaci więcej realizmu np. poprzez dodanie mięśni. Oczywiście MOCCA to nie tylko rigowanie, ale wydaje mi się, że nawet tego nie da się do końca opanować bez pomocy ocoby trzeciej. Myśle, że dzięki temu zmniejszy to poziom frustracji uczących się MOCCA.
Chyba cos zle przeczytales. Wlasnie wiem ze mocca to bardzo skomplikowana sprawa i dlatego w ankiecie zaglosowalem na mocca 3, a o mographu napisalem ze da sie go opanowac samemu.
Z mocca sporo sie bawilem, a i tak nie umiem zrobic dobrze ruszajacej sie postaci.
Wysłany: 2010-02-13, 01:53
Gajowy napisał/a:
syntony, myśle, że nie widziałeś nigdy w pełni zrigowanej postaci, nie jest to tak łatwo przygotować postać do animacji ( nie chcę tu nikogo urazić). Zrigowana postać to nie tylko kilka kości i IK tag wraz z nimi, było by to za proste. Owszem da się tak zrobić, ale praca z takim czymś wcale nie będzie przyjemna, trzeba się namęczyć, aby stworzyć, coś z czym naprawdę dobrze się pracuje, dobrze zrobiony rigg znacznie ułatwia pracę osobie, która będzie tę postać animować, nada postaci więcej realizmu np. poprzez dodanie mięśni. Oczywiście MOCCA to nie tylko rigowanie, ale wydaje mi się, że nawet tego nie da się do końca opanować bez pomocy ocoby trzeciej. Myśle, że dzięki temu zmniejszy to poziom frustracji uczących się MOCCA.
A przpadkiem maxon nie zrobil takiego zaawansowanego rigowania postaci? Taki kurs z kroliczkiem/
syntony, przepraszam nie zauważyłem przecinka przed mocca, myśle, że jeżeli powstaną kolejne tutoriale ich kolejność będzie zależna on ankiety.
bxart, firma wipix bodajże zrobiła taki tutorial, ale nie opisuje on każdej funkcji narzędzia a tylko te użyte, królik nie ma mięśni i ogólnie jest to tylko na temat rigowania, pozostałerzeczy z MOCCA zostały pominięte. Nie mówie, że jest to zły tutorial bo pewnie wiele można się z niego nauczyć, ale nie jest on kompletny - jak sama nazwa wskazuje "Advanced Character Rigging" i nic poza tym.
Wysłany: 2010-02-13, 14:34
no to fajnie ze chcesz glebiej wejsc w temat.
nie znam tamtego kursu ale mi sie obilo ze takie cos jest.
w takim razie jak chcesz jeszcze bardziej i szczegolowo to moze byc bardzo pomocne.
Ciesze sie ze chcesz sie za to zabrac. pozdrawiam
Mam wielką prośbę a raczej ofertę, dla osób zawansowanych w modelowaniu postaci. Potrzebuję ludzką postać, wiek 26-35, płeć obojętna, bardzo ważne - prawidłowa budowa ciała. Postać, nie musi mieć, nałożonej textury. Pozycja "T" oczywiście, mieśnie postaci powinny być w jak nabardziej neutralnym napięciu, aby można było te mięśnie dopiero wrzucić. Optymalna siatka ( modelowanie z HN), loopy do animacji na twarzy ( morph'u ), twarz wyraz neutralny, . Nie potrzeba włosów, super detali. Niestety nie mogę za to zaoferować pieniędzy, wynagrodzeniem będzie reklama osoby, która tą postać wymodeluję. Dodatkowe info GG lub Skype.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum