los, troche ogolnikowo napisales, matchmoving to jeden z procesow pracy nad filmem. a gdzie kompozycja w ktorej wiele sie robi?
do matchmovingu jest wiele programow z czego kazdy ma inny algorytm ktorym sie posluguje podczas trackowania dlatego jak jeden program sobie nie poradzi z trackingiem to drugi moze to zrobic.
prorgamow do matchmovingu jest wiele
boujou
pf track
3d equalizer
matchmover
darmowy voodoo
syntheyes i wiele innych
kazdy z nich ma inny algorytm...
poza tym laczenie 3d z filmem to ciezki i trudny proces nad ktorym sie siedzi sporo czasu.
cos czuje ze kolega prestigo dopiero zaczyna w tym temacie i nalezalo by zglebic odrobine wiecej wiedzy na temat matchmovingu, animacji 3d i kompozycji.
wszystko zalezy od tego co chce sie zrobic bo nie zawsze korzysta sie i wskazane jest korzystanie z prorgamow do 3d a uzywa sie prorgamow do kompozycji i robi sie w ich "swiecie" do 3d przez co proces przyspiesza
DoubleP90 - Wiem dobrze że nie zaczynać od końca, ale potrzebuje tego właśnie. Więc ponownie zapytam, czy ktoś może mi pomóc i dodać tutorial gdzie wszystko od początku do końca napisane. Szukałem jednak nie mogę znaleźć.
_________________ To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
jesli chcesz zacząc sie bawic w laczenie efektow 3d z filem to zainteresuj sie kursem video na ten temat omawiajacym podstawy. najlepszym obecnie kursem w tym temacie jest How Camera Works Visual Effects For Directors. tam masz omowione wszystkie podstaw na ten temat i duzo sie nauczysz(jesl tylko bedziesz chcial). pamietaj ze musisz poznac nie tylko 3d ale tez zasady kompozycji, trackingu, matchmovingu i wielu innych aspektow ktore nie są latwe .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum