Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Maj 2003 Posty: 1672 Skąd: Zoliborz
Wysłany: 2008-11-26, 09:50 Cinema sie wali
Mam problem, dość męczący, otóż przy niektórych scenach, jeszcze nie doszedlem do tego przy których psuje się kontrola strzałek w viewporcie.
Pierwszy objaw pojawia sie przy skalowaniu, normalnie powinno skalowac sie w 3 osiach, a skaluje po jednej najczesciej po x.
Pozniej nie podswietla przy najechaniu na strzalki i nie moge przesuwac obiektu dowolnie a tylko po osiach. Gdy utworze nowa scene jest ok.
Czasem tak mi sie robi, w zasadzie jak sie zastanowie to ten problem wyspowal od zawsze tak mi sie czasem robilo w kazdej wersji cinemy. :-/
Pomógł: 32 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 820 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-26, 09:54
Głupie pytanie: a nie blokujesz sobie podwójnym kliknięciem jednej z osi? Wiem, że to głupie pytanie, ale może to coś prostego? Choć pewnie to nie to.
Ewentualnie może zmienił się układ współrzędnych w preferencjach? Też kiedyś mi się przełączył i miałem "niecodzienne" zachowanie układu współrzędnych.
_________________ "Do, or do not. There is no try." Yoda, Jedi Master
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Maj 2003 Posty: 1672 Skąd: Zoliborz
Wysłany: 2008-11-26, 10:09
Bede obserwowal i zwroce uwage i na to...
Czasem sie wspolrzedne dziwnie zachowuja
niektore obiekty przy przesuwaniu czy skalowaniu ledwo sie daje ruszyc, w tej samej scenie inne lataja jak glupie i nie mozna nimi manulanie trafic w miejsce
Tak jakby mialy wlasna skale, to mozliwe?
Czasem pomaga jak sie je wyciagnie z grupy
moze axis center masz przestawiony zrob structure>axis center>center axis to
albo masz wylaczone axis (x,y, albo z) wlaczasz i wylaczasz klawiszami x y z dopiero sprawdzilem.. i kiedy objekt jest edytowalny i wylaczysz powiedzm x to skaluje sie po wszystkich oprocz x
Pomógł: 20 razy Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 1229 Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2008-11-26, 11:11
gonzo, ja mam też czasem to samo. To jest jakiś błąd nie da się tego wyłączyć. Jedyne co pomaga to skopiowanie zawartości sceny do nowego pliku i tam już działa.
Pomógł: 32 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 820 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-26, 13:07
gonzo napisał/a:
Czasem sie wspolrzedne dziwnie zachowuja
niektore obiekty przy przesuwaniu czy skalowaniu ledwo sie daje ruszyc, w tej samej scenie inne lataja jak glupie i nie mozna nimi manulanie trafic w miejsce
Tak jakby mialy wlasna skale, to mozliwe?
Czasem pomaga jak sie je wyciagnie z grupy
Mam to samo, też nie mam pojęcia czemu tak się dzieje.
_________________ "Do, or do not. There is no try." Yoda, Jedi Master
Ogolnie ruch obiektu jest zwiazany ze skala obiektu-rodzica. Prosty test. Stworzcie cuba oraz nulla. Uzyjcie Object tool do zmiany skali nulla na 0.001 na wszystkich osiach i wrzuccie do niego cuba. Sprobujcie przesunac go teraz. A teraz wyjmijcie go z nulla i sprobujcie zrobic to samo.
Nie wiem czy mozna to nazwac bugiem - jesli macie gdzies nulle/obiekty o dziwnej skali, po prostu uzyjcie Axis Tool do zmiany skali na 1, wtedy wszystko powinno wrocic do normy.
Witam wszystkich forumowiczow, czytam od dawna, ale dzisiaj jestem zmuszony, zeby sie zalogowac i napisac Otoz mam problem z odpaleniem Cinemy, caly dzien normalnie dzialalo, w pewnym momencie zeby uwolnic komputer od zbednych obliczen, zrobilem Quit i juz wiecej nie wstala. Dostaje taki komunikat:
http://offtrip.webd.pl/ketha/Picture%201.png
System to Tiger, 10.4.11, 2GB RAM, jesli ktos ma jakikolwiek pomysl jak wyjsc z tej sytuacji, bede wiecej niz wdzieczny.
Pozdrawiam
ja mam to samo czasami niestety....i też nie wiem dlaczego,,,radzę sobie w ten sposób że dokonuję przesunieć w oparciu o pivot...tzn najeżdżam na strzałkę i dokonuję operacji...a już na pewno pomaga skopiowanie całości i wklejenie do nowej sceny
Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 102 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-08, 22:24
witam czy ma ktos jakis pomysl, może coś przez przypadek wcisnąłem albo coś.
Otóż jak robie polygon i dodaje punkty to te punkty maja zawsze srodek do przesowania (axis center to chyba się nazywa) na absolutnym zerze a nie na sobie. Jak utworze nowy projekt to wszystko jest tak jak powinno... :/ siedze juz 2h szukajac jakis rozwiazan a nie chce mi sie blueprintoow ustawiac w nowym projecie :/
A jak chce przemieszczać punkt zawsze axis tool wraca na zero
Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 102 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-08, 22:40
Już nie zdążyłem z edycją znalazłem rozwiązanie, a że dopiero zaczynam to trochę potrwało.
Błędem moim był Modeling Axis Włączony na WORLD a nie na SELECTED.
Taka mała głupota a bym miał noc nieprzespaną...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum