CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: rayman
2007-10-12, 18:00
Final Render vs. Advanced Render

Który rendering bardziej Ci się podoba?
Final Render
50%
 50%  [ 7 ]
Advanced Render
50%
 50%  [ 7 ]
Według mnie są takie same
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 14
Wszystkich Głosów: 14

Autor Wiadomość
Radziq 
HK


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 625
Skąd: waw
Wysłany: 2006-10-07, 13:55   Final Render vs. Advanced Render

Efekty testów tutaj: Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie... pzdr Rdq
test_gi_ADVANCED_render.jpg
test_ADVANCED_render.jpg
test_gi_FINAL_render.jpg
test_FINAL_render.jpg
_________________
http://awakendemon.deviantart.com
 
 
 
LoVeMeR 


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 02 Sty 2005
Posty: 567
Skąd: jestes?
Wysłany: 2006-10-07, 14:05   

fr jest bardziej rozbudowany, szybciej sie liczy i wiele wiecej. Podziwiam Final Render :)
 
 
 
Borys 
Szef ;)


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 733
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-10-07, 15:29   

troszke zmodyfikowalem post

[ Dodano: 2006-10-07, 16:31 ]
Ale jakby nie patrzec AA w AR jest o niebo lepsze niz w FR :P
_________________
View Marek Bialek's profile on LinkedIn
 
 
 
 
Goro 

Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 198
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-10-07, 16:07   

AR ma przewage nad finalalm - jest maxonowy. wiadomo jak jest z zewnetrznymi programami, nie ma idealnej wspolpracy z np c4d.
a ze advance render liczy nieco dluzej, no coz, przy stillach 30 sekund czy 2 minutka to nie jest az tak duzo. nie znam az tak dobrze FR, w sumie tylko raz z niego chcialem skorzystac, ale efekt mialm marny
jak dla mnie AR
_________________
________
Wymachy,
Konrad
 
 
 
n U a r 
outSIDeR


Pomógł: 8 razy
Wiek: 31
Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 682
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2006-10-07, 16:22   

fr jest szyszy, ma leprze materiały - są one w ogule bardizej rozbudowane - ma lepiej wg mie rozpracowane gi, i kanał iluminacji, ma efekt bloom, jest bardzo rozbudowany (to doborze i zle bo trzeba sporej wiedzy by sie nim posługiwac), trzeba sie uczyć które efekty bierze z uswtawień cinemy (np siwatła) a które sam ustawia (np. caustyka)
ar jest prostszy, domysleniejszy i wbudowany w c4d
a ogulnie zalezy do czego potrzbujemy co, ja do szybkich renderów, prostszych na których mi bardzo nie zalzey uzywam ar, a jesli chce cos wyrenderowac w extra jakosci, bez dłuygiego i zmudnego ustwiania sceny, swiateł itp to renderuje w fr
a sceny które są podane nijak maja sie do renderów, są zbyt proste, zbyt mało jest o nich powiedziane, nie wykozystuja w pełni mozliwosci renderów (wg mnie)
_________________
...żyjemy by walczyć,
walczymy by żyć...
www.nuar.prv.pl
  
 
 
 
LoVeMeR 


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 02 Sty 2005
Posty: 567
Skąd: jestes?
Wysłany: 2006-10-07, 20:51   

Goro napisał/a:
no coz, przy stillach 30 sekund czy 2 minutka to nie jest az tak duzo.

A co na temat renderingu animacji?

A tak wogole to dlaczego pominołeś Maxwell'a w ankiecie Radzinq ? (która nie chodzi :roll: )
 
 
 
Radziq 
HK


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 625
Skąd: waw
Wysłany: 2006-10-08, 08:45   

Cytat:
A tak wogole to dlaczego pominołeś Maxwell'a w ankiecie Radzinq ? (która nie chodzi :roll: )


Nie mam maxwella więc nie zrobił bym renderu na test... (maxwell by to rozniósł) A sam sciagłem FR'a i sie właśnie zastanawiam co jest lepsze... Ankieta chodzi, tylko zaznaczyłem ukrywanie wyników, zeby nie było głosowania typu: "Tylko ludzi na FR daje głos to ja też" lub odwrotnie"Tyle ludzi daje na FR to ja dam na AR". Tak to nie wieadomo ile na co i każdy głosuje sam, na to co uważa za słuszne. (takie miało być zamierzenie :mrgreen: )

[ Dodano: 2006-10-08, 10:25 ]
Jeszcze jeden test... według mnie AR zmiażdzył FR'a... ale zobaczcie sami
_________________
http://awakendemon.deviantart.com
 
 
 
n U a r 
outSIDeR


Pomógł: 8 razy
Wiek: 31
Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 682
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2006-10-08, 13:10   

dobra ale opisz co było czym renderowane i jak długo sie renderowało
a w 2 renderze wg mie nie ma gi
_________________
...żyjemy by walczyć,
walczymy by żyć...
www.nuar.prv.pl
 
 
 
LoVeMeR 


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 02 Sty 2005
Posty: 567
Skąd: jestes?
Wysłany: 2006-10-08, 14:19   

eh a mi sie wydaje, ze to jest kwestia umiejetnosci... (moze gdybym sie bardziej postaral to druga fotka wygladala by jak pierwsza :roll: )

n U a r, domyslam sie, ze pierwsza grafika to ar a druga to fr...
 
 
 
gonzo 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 1402
Skąd: Zoliborz
Wysłany: 2006-10-08, 20:46   

FR jest realistyczniejszy bo do tego powstal, problem w tym czy potarfi sie go obslugiwac.
Opanowanie niuansikow moze byc klopotliwe.
Mowie tu o scenkach ze stolikiem

W renderingach do c4d 6 byly dwa obrazki, kwiatek w doniczce, juka.
Na pierwszym byl swiezy, na drugim ta sama scena ale jakby po 10 latach.
Efekt praktycznie fotograficzny.
Jesli bym opanowal tak rendering z c4d 6, to z AR wyciagalbym pewnie zdjecia
:-)
Poszukam plyty i zasadze te obrazki.

[ Dodano: 2006-10-08, 20:49 ]
http://squat.freehosting....d/PonyShop1.jpg
i to
http://squat.freehosting....d/PonyShop2.jpg

i po co komu FR?
 
 
Busiu 
marcinbe


Pomógł: 29 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2006-10-09, 10:39   

Wydaje sie ze odkąd powstało zagadnienie GI to kazdy olewa zwykłe oswietlenie w sesie fotorealizm fake GI i idzi na łątwizne obiekt sky + swiatło symulujące słońce
ps. ciekawe czy gosc sie inspirował swoim kwiatkiem i czekał aż zwiędnie
 
 
 
gonzo 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 1402
Skąd: Zoliborz
Wysłany: 2006-10-09, 11:11   

Pewnie nie kazdy
:-)
jeszcze zyja ci co potrafia zwyklymi swiatlami zobic jakies cuda.
Ten kwiatek jest dobrym przykladem
 
 
Radziq 
HK


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 625
Skąd: waw
Wysłany: 2006-10-09, 20:38   

jak bys patrzył na nazwy plików byś zobaczył ze... rendery są podpisane... w FR renderowałem to bodajze 18min, nie pamientam dokladnie a w AR wogule nie renderowalem bo wziolem plik z "samples'ow"... Zaraz zrobie jeszcze jeden test.... i zobaczymy :mrgreen:
_________________
http://awakendemon.deviantart.com
 
 
 
Busiu 
marcinbe


Pomógł: 29 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 1203
Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2006-10-09, 21:24   

Radziq napisał/a:
bo wziolem plik z "samples'ow"... .
a ja miałem chwalić ze ładnie wymodelowane
 
 
 
Radziq 
HK


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 625
Skąd: waw
Wysłany: 2006-10-09, 21:28   

I już po teście :D

załączam efekty i scenę....
CALY OPIS CO, JAK, ILE CZASU, NA JAKIM SLINICZKU - W NAZWIE PLIKU

[ Dodano: 2006-10-09, 22:30 ]
I jeszcze pliczek jak byk ktoś chciał pokombinować :P

[ Dodano: 2006-10-10, 19:49 ]
No i jak, moze koś jeszcze jakiegoś testa zrobi :P

[ Dodano: 2006-10-11, 21:52 ]
teraz juz wiem...ze....bardzo wiele, a wlasciwie efekt pracy zalerzy od tageo jak sie go ustawi. posiedzialem z ustawieniami, i final tak czy siak, jak by nie patrzec bierze ar na glowe :D

[ Dodano: 2006-10-17, 22:42 ]
No fajnie... Tylko że jest remis.. :mrgreen: Ale jednak pozostaje przy finalu :P
_________________
http://awakendemon.deviantart.com
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group