CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: rayman
2007-10-12, 19:05
Maxwell Render v1.1 TEST
Autor Wiadomość
wojt0000 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 496
Skąd: PW / Poznań
Wysłany: 2007-06-13, 09:37   

Hmmm czy sądze :) Tak mi sie wydaje, tz wersja pod winde jest chyba bardziej do przodu a ze mają wyjść jednocześnie no to taki wniosek.
 
 
 
Witos 


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Maj 2003
Posty: 2327
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-06-13, 10:31   

wojt0000 napisał/a:
... tz wersja pod winde jest chyba bardziej do przodu...

No właśnie chyba :)
Cała sprawa z VRAY'em jest na zasadzie przypuszczeń. Koleś na forum pisze wyraźnie "będzie gotowe jak będzie gotowe" dlatego nie chce podać żadnego terminu. Ludziska są tak rozgorączkowane, że psy by na nich powywieszali jakby się opóźnili. Programowanie to nie kopanie rowów a i przy kopaniu różne rzeczy mogą się zdarzyć ;)
Chociaż cały ten wątek na CG tylko rozpala apetyt a nie uśmierza cierpienia oczekiwania :)
Kolo wylicza coraz to nowe rzeczy, że na jego octo-mac'u 'interactive preview' to niemal czas rzeczywisty... Każdy by chciał wypróbować, przydała by się wersia demo/beta. Ale oni chcą wyczekać.
Pamiętajcie jeszcze o tym, że kolesie piszą bez dofinansowania, więc im szybciej skończą tym szybciej cosik zarobią, więc im też zależy na pośpiechu.
Cierpliwości, róbta swoje a w końcu nadejdzie ta wyśniona wiadomość :D
_________________
Witos.
 
 
Scaurus 


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Maj 2003
Posty: 1468
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2007-06-13, 10:51   

no ja nie wiem czy naprawde im tak zalezy na pospiechu. Z tego co wyczytalem to zalezy im glownie na tym by wypuscic cos co bedzie stabilne i dzialalo 100%-owo.
Goscie, ktorzy to programuja to miedzyi inymi ci z chaosgroup (tworcow vraya). Wiec kase pewnie juz maja :)
 
 
 
Witos 


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Maj 2003
Posty: 2327
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-06-13, 10:56   

Nie do końca, Bułgar od VRAY'a tylko udostępnia SDK i pewnie trochę pomaga ale głownie nasi milusińscy rzeźbią sami, no może z jakąś tam jeszcze pomocą Maxon'a.

[ Dodano: 2007-06-13, 10:57 ]
A są dobrzy ... Renato Tarabella zebrał źródła, pojechał na jakąś wyspę zamknął się i po kilku dniach były gotowe już pierwsze rendery VRAY'a spod Cinemy :D
_________________
Witos.
 
 
Scaurus 


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Maj 2003
Posty: 1468
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2007-06-14, 16:05   

Wiecie moze czy w v-rayu mozna przypisac zrodlom swiatla dane IES tak jak w FR ?
 
 
 
wojt0000 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 496
Skąd: PW / Poznań
Wysłany: 2007-06-14, 23:55   

ano można :)
 
 
 
Sssak 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 41
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1535
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2007-06-15, 02:12   

Swoją drogą to jakie dane zawiera ten IES? próbowałem go kiedyś wtrykać do archicada i jakoś tak nieszczęśliwie to wyglądało...
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
Scaurus 


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Maj 2003
Posty: 1468
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2007-06-15, 06:32   

No to super. Dla mojego szefa bylo to waznym punktem podczas rozmowy o zakup nowego softu. Wojt0000 jesli znasz takze FR to mozesz mi cos powiedziec na temat szybkosci obu silnikow? Ktory jest szybszy? Ktory lepszy w obsludze?
Jak na razie szef pozwolil na kupno FR. Nie jestem jednak do niego na 100% przekonany. Za wiele ludzi uzywa vraya. A to mi daje myslenia. Poczekam wiec jeszcze troche. Mam nadziej, ze wypuszcza go niedlugo i bedzie wersja demo do przetestowania.

Sssak, dane IES zawieraja informacje o charakterystyce rozprzestrzeniania sie swiatla danej lampy. W ten sposob na przyklad nie musisz cudowac uzywajac tekstur, kanalow alpha czy przezroczystosci by uzyskac efekt ciemniejszych i jasniejszych miejsc jakie rzuca swiatlo przechodzace przez jakas tam soczewkee lampy. (Ktos to kiedys tutaj zrobil w renderingu lazienki). Ponizej masz taki typowy wykres IES.

Wojt0000, kurcze, dopiero teraz zauwazylem! Skad u licha masz juz vrayforc4d ?!
Mylslem wpierw, ze to screen z 3ds max.


kurcze, nie moge zalaczyc wykresu bo podobno "Przekroczyłeś maksymalny limit uploadu (5 MB)"



Borys , lub ktos z Adminow... co na to poradzic ??
  
 
 
 
wojt0000 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 496
Skąd: PW / Poznań
Wysłany: 2007-06-15, 10:50   

Nie mam vray-a jakbym miał to już dawno wrzuciłbym jakieś testy :)
Screen znalazłem tutaj na forum architektów

http://forums.cgsociety.o...956#post4452956

Dawno tam nie zaglądałem, może juz jest jakaś data kto to wie, przeglądnij :)

[ Dodano: 2007-06-15, 10:57 ]
A co do FR i Vray-a to na moje oko vray jest ciut szybszy choć nie robiłem nigdy testu na tej samej scenie. Na pewno dużo zależy od ustawień.Czy jakość lepsza gorsza, tutaj dużo zależy od użytkownika. Natomiast jeśli porównywać obsługe silnika to ja nie odnajduje się w opcjach drzewka finala, nigdy do końca nie wiem co z czym połączyć i czy da to zamierzony efekt. Vray jeśli chodzi o ustawienia materiału jest bardziej zbliżony do cinemy czy do maxwella nawet, tz nie ma budowy drzewka :)

[ Dodano: 2007-06-15, 10:57 ]
A no i z testu maxwella zrobiło się oczekiwanie na vraya ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group