Wysłany: 2014-03-04, 13:48 Światło wpadające do wnętrza
Witam
Mam pytanie, jak można spowodować, żeby światło wpadało przez okno do wnętrza. Tzn. ono wpada, ale okno jest ciemne. Jak zrobić, żeby okno było rozświetlone tak jak w słoneczny dzień latem?
pozdrawiam
Umiesc dodatkowe zrodlo swiatla w oknie. Okno samo nigdy nie swieci - swieca powierzchnie wokol okna oswietlone przez slonce. Mozesz tez uzyc volumetric lighting co da ci widoczne promienie sloneczne (jak w zapylonym pomieszczeniu).
A czy tak trudno napisać 3 zdania jak to zrobić krok po kroku?
Scena jak scena, poprostu światło nie wpada przez okno, a chce żeby wpadało.
[ Dodano: 2014-03-27, 09:51 ]
Wczoraj mi powiedziałeś, że trzeba przenieść i już wszystko jest ok. Skaluje się jak złoto.
Załączam screen z prośbą o wyjaśnienie dlaczego są czarne szyby mimo że transparency jest ustawione wysoko.
Wiem że jest zbyt ciemno, z tym sobie dam radę. Chodzi mi tylko o te okna.
pozdrawiam i dziekuję za pomoc
Wiesz co kolego - wiekszosc ludzi przychodzi tutaj gdy sprobowalo samemu zmierzyc sie z problemem i nie wiedza co zrobic. Ty nie masz podstawowej znajomosci cinemy, bo nie chce ci sie obejrzec kilku tutoriali, a potem przychodzisz tutaj i rzucasz fochy gdy ktos straci cierpliwosci. Napisalem ci w jednym kroku co zrobic inni dolozyli swoje.
Poprosilem zebys wrzucil screen sceny zebym wiedzial o co chodzi - mam zgadywac dlaczego nie swieci?
Radzilbym zastanowic sie nieco nad swoim podejsciem do sprawy i podejsciem do ludzi, ktorzy sa tutaj zeby pomagac.
[ Dodano: 2014-03-27, 11:27 ]
Czy ktoś mi pomoże na temat światła wpadającego przez okno?
Panu ndru już dziękuję za jego cenne rady. To bardzo sympatyczny i pomocny młody człowiek.
Pozdrawiam go serdecznie z tego miejsca ))))))))))))))))))))))))
Tak jak napisał ndru..umieść dodatkowe światło w oknie lub za nim, najlepiej Area Light podobne do wielkości okna..
W pliku pomocy do Cinemy masz opisane różne światła i jak się zachowują, oraz bardzo ładny przykład łazienki z wykorzystaniem Area Light
Cinema 4D=>Objects=>Scene Objects=>Light Object=>Area
Natomiast jeżeli chcesz żeby samo okno dawało jasną poświatę to dla area light zaznacz opcję show in render..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum