CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Światło wpadające do wnętrza
Autor Wiadomość
Grzegorz 
Nie wiem co mam, robic pomozcie.

Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 59
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-04, 13:48   Światło wpadające do wnętrza

Witam
Mam pytanie, jak można spowodować, żeby światło wpadało przez okno do wnętrza. Tzn. ono wpada, ale okno jest ciemne. Jak zrobić, żeby okno było rozświetlone tak jak w słoneczny dzień latem?
pozdrawiam
 
 
ndru 
Srogi mod


Pomógł: 218 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 2278
Skąd: Londyn
Wysłany: 2014-03-04, 18:16   

Umiesc dodatkowe zrodlo swiatla w oknie. Okno samo nigdy nie swieci - swieca powierzchnie wokol okna oswietlone przez slonce. Mozesz tez uzyc volumetric lighting co da ci widoczne promienie sloneczne (jak w zapylonym pomieszczeniu).
_________________
www.zmurowski.com
 
 
 
Borys 
Szef ;)


Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Maj 2003
Posty: 733
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-08, 22:39   

chyba koledze raczej chodziło o GI/Radiosity :P
_________________
View Marek Bialek's profile on LinkedIn
 
 
 
 
kucici 
1337


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 217
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2014-03-10, 00:01   

http://forum.c4d-pl.org/viewtopic.php?p=48241
_________________
Polskie poradniki graficzne - Grafikuj.pl
 
 
 
Grzegorz 
Nie wiem co mam, robic pomozcie.

Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 59
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-26, 21:05   

Nadal nie wiem jak zrobić, żeby światło padało przez okno. Robię wszystko jak trzeba a okno wciąż jest czarno.
Nie wiem co robię źle.
Pomóżcie please.
 
 
ndru 
Srogi mod


Pomógł: 218 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 2278
Skąd: Londyn
Wysłany: 2014-03-26, 23:25   

Pokaz screeny sceny, opisz co robisz a nie tylko ciagle "Nie wiem co mam robic, pomozcie". Probowales ustawic swiatlo na volumetryczne?
_________________
www.zmurowski.com
 
 
 
Grzegorz 
Nie wiem co mam, robic pomozcie.

Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 59
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-27, 09:31   

A czy tak trudno napisać 3 zdania jak to zrobić krok po kroku?
Scena jak scena, poprostu światło nie wpada przez okno, a chce żeby wpadało.

[ Dodano: 2014-03-27, 09:51 ]
Wczoraj mi powiedziałeś, że trzeba przenieść i już wszystko jest ok. Skaluje się jak złoto.
Załączam screen z prośbą o wyjaśnienie dlaczego są czarne szyby mimo że transparency jest ustawione wysoko.
Wiem że jest zbyt ciemno, z tym sobie dam radę. Chodzi mi tylko o te okna.
pozdrawiam i dziekuję za pomoc
 
 
ndru 
Srogi mod


Pomógł: 218 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 2278
Skąd: Londyn
Wysłany: 2014-03-27, 11:13   

Wiesz co kolego - wiekszosc ludzi przychodzi tutaj gdy sprobowalo samemu zmierzyc sie z problemem i nie wiedza co zrobic. Ty nie masz podstawowej znajomosci cinemy, bo nie chce ci sie obejrzec kilku tutoriali, a potem przychodzisz tutaj i rzucasz fochy gdy ktos straci cierpliwosci. Napisalem ci w jednym kroku co zrobic inni dolozyli swoje.
Poprosilem zebys wrzucil screen sceny zebym wiedzial o co chodzi - mam zgadywac dlaczego nie swieci?
Radzilbym zastanowic sie nieco nad swoim podejsciem do sprawy i podejsciem do ludzi, ktorzy sa tutaj zeby pomagac.
_________________
www.zmurowski.com
 
 
 
Grzegorz 
Nie wiem co mam, robic pomozcie.

Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 59
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-27, 11:22   

Ręce opadają.

[ Dodano: 2014-03-27, 11:27 ]
Czy ktoś mi pomoże na temat światła wpadającego przez okno?
Panu ndru już dziękuję za jego cenne rady. To bardzo sympatyczny i pomocny młody człowiek.
Pozdrawiam go serdecznie z tego miejsca ))))))))))))))))))))))))
 
 
wojtek g 


Pomógł: 39 razy
Wiek: 44
Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 135
Skąd: Reda/Kilkenny
Wysłany: 2014-03-27, 15:47   

Tak jak napisał ndru..umieść dodatkowe światło w oknie lub za nim, najlepiej Area Light podobne do wielkości okna..
W pliku pomocy do Cinemy masz opisane różne światła i jak się zachowują, oraz bardzo ładny przykład łazienki z wykorzystaniem Area Light
Cinema 4D=>Objects=>Scene Objects=>Light Object=>Area
Natomiast jeżeli chcesz żeby samo okno dawało jasną poświatę to dla area light zaznacz opcję show in render..
  
 
 
kucici 
1337


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 217
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2014-03-28, 20:46   

Tutaj masz scenę z tematu, który Ci podałem (nie zauważyłem, ze tamten link nie działa).

https://www.dropbox.com/s...r5pj/witraz.rar
_________________
Polskie poradniki graficzne - Grafikuj.pl
 
 
 
r.pawel 

Dołączył: 31 Mar 2014
Posty: 1
Skąd: Szczyrk
Wysłany: 2014-03-31, 11:53   

Wymień okna na jaśniejsze :P
Choroba Pageta, czyli zniekształcające zapalenie kości
 
 
 
Dominika1989 

Dołączyła: 12 Maj 2020
Posty: 3
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2020-05-12, 12:21   

Też miałam taki problem :(
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group