CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer
Autor Wiadomość
egluravba 

Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 0
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-11-24, 11:31   

Ja np. się zawiodłem na nim po moich testach na temperaturę. Już przy 60 stopniach nagle skacze mu wydajność (sprawdzałem na FPSach, co jakieś 7 minut na chwile (20 sek max) wydajność spadała o jakieś 400%) Normalnie jest to niezauważalne, ale mimo wszystko nie powinno tak być.
_________________
Pozdrawiam :) Prywatnie prowadzę katalog biur rachunkowych. A zawodowo zajmuję się obróbką graficzną i tworzenie banerów reklamowych.
  
 
 
 
vasil_zajcev 


Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2017-01-27, 16:54   

wracam do tematu sprzetu PC - co sadzicie o tym?

http://www.ebay.ie/itm/De...l4AAOSwEzxYRXWf

czy warto kupic i podlaczyc sobie do swojego ? ma to sens?
_________________
save and sound
 
 
 
Rysiek1279 


Wiek: 51
Dołączył: 21 Maj 2015
Posty: 195
Skąd: SJZ
Wysłany: 2017-01-27, 21:34   

Jak masz jakaś elektrownię wiatrową w domu albo... prąd od sąsiada, to oczywiście ;) . Kiedyś miałem 4 rack'i po 8 procków każdy i rachunki ponad 6tyś. co dwa miesiące... Wyliczyłem że taniej (i to znacznie) wychodzi korzystać z farm.
 
 
 
vasil_zajcev 


Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2017-01-28, 08:04   

O kurde,dzięki za to info. Nie widziałem,że tak to wygląda. To jak rozwiązałem problem pracy z animacja? Gdzie jest próg jakość pc / zużycie energii?
_________________
save and sound
 
 
 
Rysiek1279 


Wiek: 51
Dołączył: 21 Maj 2015
Posty: 195
Skąd: SJZ
Wysłany: 2017-01-28, 10:02   

Taki próg wyznaczają Twoi zleceniodawcy akceptując czas+jakość. Dzięki kalkulatorom dostępnym na farmach można pi*drzwi policzyć ile czasu i kasy potrzebujesz na policzenie pracy i do swoich zarobków dodajesz koszty farmy. Przy obecnych cenach prądu i coraz mocniejszych maszynach "domowych" nawet o tym nie można zapominać bo zwyczajnie zaczniesz dokładać do interesu albo przynajmniej sporo tracić.

A w temacie samych rack'ów. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę (?) że to urządzenia przeznaczone do montowania w klimatyzowanych szafach i same w sobie nie posiadają (wcale albo prawie wcale) systemów chłodzących. Dopiero do tych szaf doprowadza się klimatyzację (rury) bądź (przy jednej sztuce) montuje klimatyzator. Jeśli takie cudo będziesz chciał użytkować poza szafą to zwyczajnie się przegrzeje i wyłączy, albo drastycznie spadnie taktowanie procesorów i pamięci.

Pozostaje jeszcze sam sens zakupu. Takie sprzęty wymienia się dopiero kiedy:
1. Szwankują (procesor, pamięć)
2. Współczynnik - koszty prądu/szybkość obliczeń wskazuje, że lepiej to wymienić by jednym nowym rack'iem zastąpić 10 starych (koszty zakupu szybko się zwrócą).

Oczywiście tak się podchodzi do tematu w konkretnych serwerowniach bo w Naszym kochanym kraju różnie z tym bywa (jak np. rektor podpisze atrakcyjną umowę z energetyką to potem chodzą takie dziadki po 10 lat i wpierdzielają tyle co duże osiedle mieszkaniowe :) ).

Reasumując... gdybym mógł takie coś zanabyć i gdzieś-tam w cichym kącie w pracy podłączyć i zostawić :) to można by się zastanowić... ale(!) wypadało by ten sprzęt sprawdzić pod obciążeniem albo załatwić możliwość zwrotu. Klimatyzator do szaf serwerowych można czasem wyłapać za 800-1000zł (używany) więc chłodzenie można też załatwić. Cały szkopuł w tym sztromie :)
  
 
 
 
vasil_zajcev 


Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 1769
Skąd: grchw
Wysłany: 2017-01-28, 14:49   

No to jest konkret. Czyli może lepiej iść w nowe I7 i na ranchu wykupić za 600 zł pakiet farmy :) ?
_________________
save and sound
 
 
 
Rysiek1279 


Wiek: 51
Dołączył: 21 Maj 2015
Posty: 195
Skąd: SJZ
Wysłany: 2017-01-28, 15:47   

Wszystko zależy od potrzeb. Myślę że jeśli ktoś robi tylko wizki czy ogólnie stille, to można się pokusić o konkretny "domowy" sprzęt bo powinien spokojnie wystarczyć (czy to w oparciu o GPU czy CPU, kwestia silnika) natomiast robiąc animacje to już z lekka zalatuje masochizmem ;) . Raz, że niepotrzebnie będzie się długo czekać na efekty co niejednokrotnie przełoży się na silny stres (jak masz "ciasne" umowy czasowe) a dwa, nie każdemu pasuje taka maszyneria pracująca po parę dni non-stop (w pokoju) jednocześnie blokując dalszą pracę na kompie.

Co do samego wykorzystania farm... Do tego też trzeba rozsądnie podchodzić a nie siedzieć na nich cały czas (bo potem płacz i lament że drooogo). Na swoim kompie przygotowujesz całą animę, liczysz wyrywkowo pojedyncze klatki (tak jak to będzie wyglądało finalnie) i cała animkę w bardzo uproszczonej formie żeby ocenić ruch, kamery, światło i inne bzdety. DOPIERO po akceptacji (swojej lub zleceniodawcy) puszczasz to na farmę i w mig masz finalny produkt. Tylko taki konspekt ma sens no... chyba że robisz dla ILM albo Wety ;) (ale akurat oni to dadzą Ci dostęp do swoich serwerów).
  
 
 
 
szy12q 

Dołączył: 07 Maj 2020
Posty: 0
Skąd: Polska
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2020-05-07, 10:53   

Nie kupuj Maca... przecież to jest przepłącenie za markę :o
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group