CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Model origami i animacja
Autor Wiadomość
arczy01 

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-08-14, 20:17   Model origami i animacja

witam, problem przedstawiłem na filmie:

https://youtu.be/gQ6vz52koCw

może jest inny program do tego by zrobić to łatwiej? co robię nie tak? są inne sposoby? jakie rozwiązanie?
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 688
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2017-08-14, 21:54   

Myślę,że podstawowy błąd to próba zrobienia tego naraz.Zrób sobie pierwszą fazę dokąd się uda,zrob kopie i zapisz,potem zrób Current state to object i zriguj to pod drugi ruch itd ile razy trzeba i potem w finalnej animacji podmieniaj te obiekty w kolejności,tak bedzie duzo łatwiej.Innymi metodami i w innych programach myślę,że napotkałbyś na podobne problemy.
_________________
Подался в вольные художники
 
 
arczy01 

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-08-15, 12:06   

okej, w sumie niezły sposób, dzięki, wszystko gra.

mam pytanie, da się fizycznie na obiekt nanieść jakieś wartości by przy składaniu zachowywał się jak kartka papieru, miał swoją jakąś małą grubość i nie przenikał sam przez siebie? by był fizyczny bardziej niż widmo, przy zaginaniu by stawiał opór a nie przenikał przez drugą część.
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 688
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2017-08-15, 12:48   

Grubość to nie problem,możesz albo wymodelować od razu z grubością albo generycznie dodać Cloth Nurbsem.
Żeby zrobić animację z fizyką-no dałoby się używając Cloth albo Soft Body,ale jeżeli nie jesteś w miarę biegły z tymi narzędziami to ci to się szybko nie uda,o ile w ogóle i będzie wymagało bardzo wielu prób i błędów.A poligony i tak czasami będą się przenikać.
Najprościej zrobić i zrigować po prostu dokładniejszy model,który ma fizycznie te zagięcia.
Jeśli chodzi o kolizje to najprościej można sobie pomóc Collision Deformer,tylko,że wtedy obiekt nie koliduje sam ze sobą,musisz dać zewnętrzne kolidery i podłożyć je ręcznie,ale jest do dość łatwe-no tylko,że obiekt musi mieć gęstszą siatkę,aby sensownie reagować.
Także używając Dynamic IK można by pewnie coś zwojować i uzyskać kolizje jointów z bryłą,jest to na pewno łatwiejsze niż Softbody albo Cloth,ale również wymaga to pewnej wprawy.
_________________
Подался в вольные художники
 
 
arczy01 

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-08-16, 08:42   

"Najprościej zrobić i zrigować po prostu dokładniejszy model, który ma fizycznie te zagięcia"

czy mógłbyś rozwinąć to zdanie? resztę rozumiem.

chodzi o to by je opisać dokładniej językiem, który większość by zrozumiała :D


"ma fizycznie zagięcia" chodzi Ci o kartkę, na której są wszzystkie linie przecięcia które będą potrzebne do złożenia? bo w takim przypadku często i gęsto składa się nie po tych co trzeba i wykrzywia jak na filmie.

zrigować? help :P
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 688
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2017-08-16, 12:23   

Chodzi głównie o to,aby bryła miała wystarczającą ilość podziałów w miejscu deformacji-dla ładnego zgięcia musisz mieć pewnie z 5 edgeloopów w zginanym miejscu.
Co do jointów to samo-na zgięciu musi być ich więcej,co najmniej 3.
Żeby się zginało.tak.jak Ci pasuje-jointy muszą mieć odpowiednią wagę.Po prostu musisz namalować mapy tak,aby było dobrze.Jeżeli niewiele o tym wiesz,poczytaj manual.Znajdż sobie Weight Manager i poobserwuj wagi.Nie przejmuj się jeżeli na początku będziesz miał dziwne wyniki.Generalnie musisz opanować narzędzia gdyż jeżeli się będziesz opierał na wagach które cinema tworzy automatycznie to najczęściej nie będziesz miał dobrych rezultatów.
Mam nadzieję,że plik poglądowy coś pomoże.
_________________
Подался в вольные художники
 
 
arczy01 

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-08-16, 13:32   

plik poglądowy pomógł bardziej niż bardzo! dzięki :D

ostatnie pytanko, zrobiłem zgięcia tak jak pokazałeś, o niebo lepiej.

jeśli dojdę już do ostatniego ruchu, gdzie składanie dalej jest nie możliwe to klikam: aktualny status jako obiekt. Pojawia się nowy obiekt i z niego mam usunąć wszystkie połączenia i zacząć od nowa tak? nie widzę innego sposobu.

z drugiej strony, zaanimowałem już do pewnego momentu, klikam aktualny status jako obiekt i teraz mam usunąć ten stary w animacji? czy da się zaanimować na tą daną klatkę wygaśnięcie poprzedniego i by był tylko ten nowy?
  
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 688
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2017-08-16, 15:03   

No tak,wywalasz stary rig i robisz nowy pod nowy ruch.Pamiętaj,żeby weight taga też wywalić.Co do siatki,to pewnie będziesz musiał dodać edgeloopy pod nowe zgięcia.
Co do "wygaśnięcia" obiektu-animujesz parametry Visible in editor/renderer,chowasz pierwszy obiekt i pokazujeesz drugi klatkę potem po prostu
_________________
Подался в вольные художники
  
 
 
arczy01 

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-08-17, 14:20   

ech, dalej mam problem, kombinuję dalej

dodam iż do tego etapu który na 1 scr wygląda spoko, nie miałem tych lini przecięcia do zginania tego co teraz robię na screenie i dodałem je przecięciem płaszczyzny

w 3 etapach widać kiedy powstaje problem, na 3 scr

co mogę poradzić na to przenikanie, macie jakieś poradniki? co mogę zrobić by nie przenikało?

ps: zwiększyłem drastycznie siłę cieni by było widać dobrze zagięcia z tego akurat rzutu


screeny: http://darmowegalerie.eu/...a65d236cc29619e

link 1 fazy składania: https://youtu.be/FD0T57ykp0U
  
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 688
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2017-08-17, 14:30   

Pokaż lepiej plik,bo tak to na nic.
Na przenikanie jedyna rada to zrobić wszystko dokładnie i przemyślanie,ew.skorygować potem ręcznie jak już nie ma innej opcji
_________________
Подался в вольные художники
 
 
arczy01 

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-08-17, 14:40   

zimna, jasne, jestem zbyt początkujący widocznie, a już się zawziąłem na to i muszę to skończyć! :P

dzięki za cierpliwość, pliki w załączniku


PS: CO SĄDZISZ O ZROBIENIU CAŁOŚCI OD PODSTAW Z WSZYSTKIMI LINIAMI ZAGIĘCIA (ODWZOROWAĆ Z KARKI ZŁOŻONEJ) I POTEM DODAWANIE WSZYSTKIEGO FAZAMI? TUTAJ BRAK ILOŚCI PRZECIĘĆ, ROBIĘ TO NA JEDNYM, CZY TAKA OD POCZĄTKU ZŁOŻONA SIATKA CIĘĆ NIE BĘDZIE ROBIŁA PROBLEMÓW PRZY KAŻDYM ETAPIE?
  
 
 
 
zimna 

Pomógł: 107 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 688
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2017-08-17, 21:56   

No metoda jest ta sama tylko trochę trudniej jest.
1-musisz mieć na zgięciu tyle podziałów,aby zgięcie mogło być miękkie-tak z 5,to miałeś
2-musisz miec także kilka jointów na połączenie także po to,aby zgięcie mogło być miękkie,tego nie miałeś,zwróć uwagę w moim pliku,
3-musisz mieć pojęcie o ważeniu jointów,bo przy tego typu obiektach to automat nigdy nie zrobi poprawnie wag,chociaż je wygładż(Smoothing w Weight Managerze)
4-drobne ostateczne poprawki można zrobić Correction Deformerem,czego masz przykład w pliku

Co do Twoich pytań-da się oczywiście,ale nie sądzę żeby było łatwiej,naprawdę musiałbyś przemyśleć tę siatkę,przemyśleć konstrukcję z jointów a potem nadać ładne wagi,prędko tego nie zrobisz,zależy czy chcesz się uczyć czy zrobić animację i odłożyć program
_________________
Подался в вольные художники
  
 
 
Picas 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 56
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2017-12-20, 14:01   

https://www.youtube.com/watch?v=-VRbBz3QlHE
_________________
http://be.net/picas
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group