CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z renderingiem pod Ryzen 1700x
Autor Wiadomość
TheAnswer11 

Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 4
Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2017-09-04, 10:39   Problem z renderingiem pod Ryzen 1700x

Szanowni forumowicze,

Czy ktoś spotkał się z problemem w renderingu pod Cinema 4D R18 w połączeniu z Ryzen 1700x? Problem jest następujący: Po uruchomieniu renderingu pod VRAY całość ładnie sobie pracuje po czym czas renderingu staje, podgląd jest niekompletny a w okienku bocznym widnieje na zielono że render się zakończył (w załączniku podgląd).

Niby jest na stronie patch pod ten procesor ale nie można go zainstalować. Cinema go nie widzi. Chociaż zakładam że skoro niedawno Cinema była instalowana to powinna pobrać sobie również ostatnie aktualizacje (w tym pod Ryzena).

Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim będę wdzięczny za pomoc...
 
 
 
Rysiek1279 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Maj 2015
Posty: 193
Skąd: SJZ
Wysłany: 2017-09-04, 14:00   

Mam Ryzena 7 1800x ale żadnych problemów z nim nie mam. Wydaje mi się iż to nie jest kwestia patcha bo gdyby tak było to w ogóle liczenie by się nie rozpoczęło. Zapuść jeszcze raz rendera i sprawdź w tle jaką temperaturę ma procek.
 
 
 
TheAnswer11 

Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 4
Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2017-10-26, 10:30   

Temperatura jest w porządku. Problem w tym że raz działa raz nie. Głównie nie działa. Czasem kończy rendering wcześnie czasem pod koniec.
 
 
 
Rysiek1279 


Pomógł: 15 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Maj 2015
Posty: 193
Skąd: SJZ
Wysłany: 2017-10-26, 15:02   

Na pewno nie jest to kwestia samego procesora i współpracy z c4d i v-ray'em bo na tym polu żadnych problemów niema. Mam sporo znajomych z Ryzenami i żaden problemów nie zgłaszał. Proponuje przyjrzeć się sprzętowi i skoro temperaturę masz ok'y to przetestuj pamięć, uaktualnij bios (dopiero AGESA od 1.0.0.6 współpracuje z Ryzem). Jedynym (jak na razie) wąskim gardłem są pamięci co do których Ryzeny są raczej wybredne więc warto jeszcze przed zakupem upewnić się które z nim w pełni współpracują.
https://www.amd.com/syste...t-list-en_0.pdf
Bezproblemowe to te ramy które są oparte na kościach Samsung B-Die: https://www.reddit.com/r/...onfusion_eg_on/
Inne (tańsze) też pójdą, ale zwykle na niższych zegarach.
 
 
 
Scaurus 


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 1440
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2017-10-27, 05:21   

Byc moze ma to tez cos wspolnego z Vray-em. Moze warto zerknac na tamtejsze forum czy ktos nie zglaszal podobnych problemow.
 
 
 
TheAnswer11 

Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 4
Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2017-10-30, 12:59   

Temat rozwiązany: wystarczyła ostatnia aktualizacja Windows 10. Od tego momentu renderuje wszystko bez problemu.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group