CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
W jaki sposób stłuc sferę aby rozbiła się tylko warstwa zew.
Autor Wiadomość
robertsonPL 

Wiek: 38
Dołączył: 01 Sty 2013
Posty: 156
Skąd: WLKP
Wysłany: 2016-02-04, 14:50   W jaki sposób stłuc sferę aby rozbiła się tylko warstwa zew.

Witajcie!
Czy ktoś mógłby mi pomóc jak rozbić sferę w taki sposób, aby stłukła się tylko ta cienka ścianka, załóżmy o grubości 2mm? Gdy korzystam z thraussi to tłucze się niestety cała kula razem z wnętrzem, które chciałbym aby było puste...
Czy pozostaje tylko cięcie ręczne nożem?
_________________
Kto pyta wielbłądzi:)
 
 
 
zimna 

Pomógł: 108 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 692
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2016-02-04, 15:47   

No bo musisz nadać grubość wcześniej,edytować,a potem rozbić.Najprościej Cloth Nurbsem albo darmowym pluginem xsThickness.Albo wymodelować.
_________________
Подался в вольные художники
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 59 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1356
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2016-02-04, 15:58   

Coś w ten deseń https://youtu.be/uRR5vOg7DrY?t=1045
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
  
 
 
 
robertsonPL 

Wiek: 38
Dołączył: 01 Sty 2013
Posty: 156
Skąd: WLKP
Wysłany: 2016-02-04, 21:04   

zimna napisał/a:
No bo musisz nadać grubość wcześniej,edytować,a potem rozbić..

Tylko jak mam nadać grubość ściance przed edycją? Czy masz na myśli może taką kolej rzeczy: edyctować, pogrubić ścianki przez ekstrudowanie i potem rozbić?
_________________
Kto pyta wielbłądzi:)
 
 
 
medwed 
http://klucznik.net/


Pomógł: 59 razy
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1356
Skąd: TOKIO
Wysłany: 2016-02-05, 09:11   

Tu widać że da się w Tharusi.Kombinuj ;) https://www.youtube.com/watch?v=eauVH_BBwaY

Tu jest tutek.Tylko nie wiem jak zrobić eksplozje a tłucze się ładnie. https://youtu.be/JngKVZniMcM
_________________
http://www.paranormalium.pl/radio-odtwarzacz.php
  
 
 
 
zimna 

Pomógł: 108 razy
Wiek: 107
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 692
Skąd: znowu SOPOT
Wysłany: 2016-02-05, 16:25   

robertsonPL napisał/a:
zimna napisał/a:
No bo musisz nadać grubość wcześniej,edytować,a potem rozbić..

Tylko jak mam nadać grubość ściance przed edycją? Czy masz na myśli może taką kolej rzeczy: edyctować, pogrubić ścianki przez ekstrudowanie i potem rozbić?


No napisałem przecież-Cloth Nurbsem albo xsThicknessem,potem edytujesz
_________________
Подался в вольные художники
 
 
wojtek g 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 42
Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 125
Skąd: Reda/Kilkenny
Wysłany: 2016-02-05, 20:39   

Właśnie tak..
masz dwa obiekty : wnętrze jako całą kulę i zewnetrzną powłoke, którą uzyskasz po ekstrudowaniu poligonów. Thrausim tniesz tylko zewnętrzną powłoke. Pamiętaj żeby odznaczyć Find Polygon Connection.
 
 
robertsonPL 

Wiek: 38
Dołączył: 01 Sty 2013
Posty: 156
Skąd: WLKP
Wysłany: 2016-02-06, 00:38   

Wojtek, czy mógłbyś mi jak krowie na rowie wytłumaczyć co mam zrobić z tym ClothNurbsem? Czesto sie zdarza że gdy pytam na forum o pewne rzeczy to slysze odpowiedz, zrob to np.ClothNurbsem, xsThickness, tylko że ja się nie pytam czym, tylko jak:)? Na Twoim screenie widzę, że miałeś dwie sfery tak? Jedna mniejsza, druga większa która powstała z ekstrudowania pierwszej? Czyli na poczatku były dwie takie same sfery?
U mnie mam coś takiego jak na zdjęciu i zrobiłem to tak, zrobiłem dwie takie same kule, ale drugą zedytowłem i powiekszylem poprzez ekstrudowanie, potem ją potraktowałem THRAUSI ale to nic nie dalo bo nadal cale elementy mi się rozbijają tej kuli mimo odznaczenia FIND POLYGON CONNECTION
_________________
Kto pyta wielbłądzi:)
 
 
 
wojtek g 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 42
Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 125
Skąd: Reda/Kilkenny
Wysłany: 2016-02-06, 13:54   

Ja nie użyłem Clotha bo mam tylko wersję Broadcast. Zwykłe wytłoczenie poligonów..nie wiem co może nie działać..ale prosze bardzo...
 
 
robertsonPL 

Wiek: 38
Dołączył: 01 Sty 2013
Posty: 156
Skąd: WLKP
Wysłany: 2016-02-07, 00:48   

Elegancko, teraz musi się już udać:)! Wielkie dzięki Wojciechu!
Dziś już jest późnawo, dlatego spróbuję jutro i dam znać co mi wyszło:)
_________________
Kto pyta wielbłądzi:)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group