CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Podnoszenie mapy HDRI
Autor Wiadomość
Hagall 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 226
Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-01-31, 08:21   Podnoszenie mapy HDRI

Witam. Orientuje się ktoś jak podnieś mapę Hdri do góry ? Mapka jest wrzucona w dome light we Vray-u pod Vray Shader

  
 
 
 
Mr J.W. 


Pomógł: 19 razy
Wiek: 22
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 212
Skąd: Narnia
Wysłany: 2015-02-02, 16:05   

Kliknij na tag texturki i zmień ilość powtórzeń na Y na większą (<==to nie jest konieczne).
potem zmień pozycję Y do pożądanej (też w tym tagu).
  
 
 
 
Hagall 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 226
Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-02-03, 11:24   

Dał byś radę jakoś to zobrazować ?
  
 
 
 
Mr J.W. 


Pomógł: 19 razy
Wiek: 22
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 212
Skąd: Narnia
Wysłany: 2015-02-03, 16:25   

Prosz:

Nie mam Vray ale powinno być tak samo...

1
2
3
  
 
 
 
Hagall 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 226
Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-02-03, 20:45   

Dzięki za odpowiedź ale niestety z Vrayem nie jest już tak kolorowo, jak z obracaniem nie ma problemu tak z podniesieniem już jest gorzej.
Niby można się bawić efektem transformacji ale kurcze nie mam wtedy bezpośredniego podglądu jak ta mapa się ustawia w viewporcie i trzeba dość mocno kombinować.
  
 
 
 
slepy8 

Dołączył: 24 Wrz 2013
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-02-07, 10:37   

Możesz łopatologicznie przeskalować obraz w jakimś programie do obróbki zdjęć. Photoshop, Gimp itp.
 
 
 
Hagall 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 226
Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-02-13, 08:56   

A próbowałeś chociaż z raz przerabiać mapę HDRi co ma rozmiar ponad 20k ? :)
  
 
 
 
slepy8 

Dołączył: 24 Wrz 2013
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-03-03, 07:49   

Tak.
Problemu w tym nie widzę.

Na nieco wolniejszm sprzęcie bedzie lag, ale i tak to jedno z najszybszych rozwiązań.

No chyba ze chcesz to robić na lapku z 2GB ramu. Wtedy opcja odpada :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group