CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Laptop - Jaki wybrać?
Autor Wiadomość
animek 

Dołączył: 23 Paź 2013
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-23, 23:03   Laptop - Jaki wybrać?

Cześć, zastanawiam się nad kupnem nowego laptopa do pracy w Cinemie. Bedzie służył do modelowania, ustawienia textur etc. Rendery z reguły i tak będę wykonywane w renderfarmie (firmowej). Z reguły do pracy używałem komputera stacjonarnego, będzie to więc mój pierwszy laptop do pracy w grafice. Który jest obecnie mi potrzebny zważywszy na teleprace.
Używał będę go głównie do modelowania architektury i animacji związanych z architektury - więc nie będzie on raczej zmuszany do dużego wysiłku.

Co myślicie nad tym:
http://allegro.pl/samsung...3652763570.html

Nie chce też przepłacić ;p Raczej kwota którą moge przeznaczyć to 2000-2100zł.
I nie przedstawiłem się na początku. Więc cześć wszystkim, jestem nowy na forum - w branży raczej już nie taki nowy, ale mniejsza.
Pozdrawiam i dzięki.
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2013-10-23, 23:45   

http://www.ebay.es/itm/Po...=item2c74d2483b
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
animek 

Dołączył: 23 Paź 2013
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-24, 00:20   

Czy aż tak widoczna jest różnica w i5, a i7? Z tego co się orientuje, i7 pokazuje swój pazur przy 4 rdzeniach, tutaj mają jednak 2, a inne opcje lekko przekraczają mój budżet.
davido31, dzięki za propozycje ale szukam raczej nowego sprzętu z gwarancją, sam transport może być ryzykowny ;]

http://allegro.pl/asus-r5...3649598270.html
lub
http://allegro.pl/piekna-...3633717782.html
i
http://allegro.pl/samsung...3652763570.html
Który z nich byłby najlepszy? (Laik w wyborze laptopów)
  
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2013-10-24, 01:30   

Jeśli chodzi o proca to drugi link czyli lapek z Toshiby góruje pod tym względem. Tutaj porównanie z procem z pierwszego linku: http://cpuboss.com/cpus/I...l-Core-i5-3230M
Mam tego proca Intel i7 2630QM i jestem bardzo zadowolony z niego. Filmik z testu tego proca w Cinebenchu https://www.youtube.com/watch?v=aPuEPevwFdE
Jednak co do reszty komponentów to Samsung bije na łeb Toshibę.
-Dedykowana grafa
-Większa pojemność dysku
-Matowa matryca ekranu
-2 razy więcej ramu (bardzo ważne w 3D)
-Design

Zważywszy na to, że rendery będziesz pociskał na renderfarmie to polecałbym ci zakup Samsunga.

Trzeci link to śmietnik. ;)
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
  
 
 
 
Sssak 


Wiek: 40
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1534
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2013-10-24, 09:41   

Weź jakiś czerwony. Skoro czerwone samochody są szybsze niż inne, to komputery pewnie też. :) :) :)
A tak na poważnie, to na laptopach pracuje się kiepsko. Jak już musisz to bierz taki z wygodną klawiaturą, dużym ekranem i dedykowaną grafiką.
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2013-10-24, 09:48   

Cytat:
A tak na poważnie, to na laptopach pracuje się kiepsko.

Teraz to żeś pierdyknął frachę :D
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
 
 
 
animek 

Dołączył: 23 Paź 2013
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-24, 10:00   

Pewnie ciężko będzie przejść z stacjonarki na przenośny, ale jakoś to "przetrawię" - chcąc nie chcąc jestem lekko zmuszony do kupna laptopa (większa mobilność).
Sssak, będę pamiętał na przyszłość... Czerwony ;P
Jeżeli chodzi o wielość ekranu, zmieniam stacjonarkę na laptopa, właśnie przez zajmowane miejsce + potrzeba mobilności.
davido31, dzięki za to podsumowanie - dokładnie czegoś takiego mi potrzeba było. Wybór jest raczej jasny, wezmę samsunga.
 
 
 
eismann 


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 185
Skąd: my się znamy?
Wysłany: 2013-10-24, 11:17   

Zgadzam się z Ssakiem. Laptop to kompromis. Żebyś miał minimum komfortu to powinien mieć 6-8GB ramu, i jak najlepszą grafikę jaką uda ci się dostać w zakładanym budżecie. Sam mam takiego z GT330M i potrafi często przechodzić w tryb wireframe, a sporadycznie na boxy. Z modelowaniem daje radę, ale już teksturowanie potrafi napsuć krwi.
Co do procka to i5 to też minimum.
Dobrze byłoby, gdybyś mógł się podpiąć pod drugi monitor, bo na jednym zawsze jest ciasno.

Ekran 17" to też minimum (jeśli bez 2 ekranu). Ten samsung ma rozdzielczość 1366 x 768. Do C4D nie nada się. Przy 1600x900 jest za ciasno, a co dopiero na niższej. Wierz mi. na 17" okno atrybutów muszę skrótem otwierać, bo miejsca na viewport brakuje jak jest przypięte na stałe.
_________________
włodarski galerie architektura wnętrz
  
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2013-10-24, 12:10   

animek napisał/a:
Jeżeli chodzi o wielość ekranu, zmieniam stacjonarkę na laptopa, właśnie przez zajmowane miejsce + potrzeba mobilności.

SSak zatrybiłeś teraz o co ziomkowi chodzi? :P
eismann napisał/a:
Ten samsung ma rozdzielczość 1366 x 768. Do C4D nie nada się.

Pracowałem na lapku Dell Latitude D620 14" i jakoś nie narzekałem. ;)
Teraz na 17" pracuję mi się lepiej i na dowód mogę pokazać jak wygląda okno główne C4D gdzie widoczne są wszystkie panele oprócz materiałów, które ukryłem bo ich nie używam na razie.

p.s. Dwa lata temu, w dzień pociskałem Cinemę na stacjonarnym kompie z 22" monitorem a w nocy leżąc w wyrku na 14" lapku. Tak więc wszystko zależy od przystosowania się do sytuacji. Coś w stylu Ultimate Survival by Bear Grylls heheeheh :P
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
  
 
 
 
Hagall 


Wiek: 36
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 226
Skąd: Białystok
Wysłany: 2013-10-24, 21:50   

Dawid startujesz w przyszłorocznej edycji Tour de Pologne ? :P
 
 
 
davido31 
Zaraz wracam.


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1349
Skąd: Liga BBVA
Wysłany: 2013-10-24, 22:04   

Hehehe dobry jesteś! :mrgreen: Tak jak plumkasz ziom, robię sobie kolarzówkę na TdP :D
_________________
Cinema 4D R16 + Octane Render 2.26.1
www.vrayenginestudio.com
www.facebook.com/vrayenginestudio
https://freelancers3d.com/en/VrayEngineStudio
  
 
 
 
Mortyrr90 

Dołączył: 07 Lis 2013
Posty: 0
Skąd: wybrzeże
Wysłany: 2013-11-07, 09:00   

Jedno jest pewnie - nie bierz nic toshiby ani hp. Jakość może i niezła, szczególnia toshiba, ale jak coś padnie to jest masakra z serwisowaniem ;/
_________________
policja Bydgoszcz
 
 
 
Sssak 


Wiek: 40
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1534
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2013-11-08, 14:36   

HP to gówniana firma. Drukarki też robią d.d. Walczyłem kiedyś z serwisem z pół roku, zanim oddali mi kasę.
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
makak_ 


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 858
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-09, 00:47   

Też za nią nie przepadam, ale jak ostatnio znajomy z pracy szukał sensownego lapka do roboty, to wyszło, że tylko HP się do czegoś nadawały. Wziął stąd: www.kuzniewski.pl Z tego co pamiętam, to była możliwość skonfigurowania sobie laptopa, co jest chyba nie częste.

Zresztą stacje robocze w pracy też mamy HP. Niestety Dell oferował złożone zestawy, nie dając możliwości konfiguracji plus chyba ceny HP były ciekawsze.

Przy okazji ciekawostka, jak działa wsparcie biznesowe przy tego typu sprzętach. Znajomy coś motał przy systemie (była zamieszanie przy kluczu do systemu, bo mamy downgrade z win8 na 7) i od razu mieliśmy telefon ze wsparcia, że widzą, że coś dłubiemy przy sprzęcie, próbując wpisać zły klucz ;)
_________________
...
 
 
 
powermass 

Wiek: 29
Dołączył: 22 Cze 2007
Posty: 293
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-11-10, 03:09   

Asus i tyle
_________________
www.rwvision.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group