CINEMA 4D - forum Strona Główna
forum.c4d-pl.org
Forum użytkowników pakietu Maxon Cinema 4D


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: rayman
2007-10-12, 18:03
Maxwell render i cinema , jak renderowac ?
Autor Wiadomość
Tomasz 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 202
Skąd: Z miasta
Wysłany: 2007-01-19, 17:21   Maxwell render i cinema , jak renderowac ?

wiem ze to moze zabrzmi dziwnie albo wogule jak jakies pytanie laika ale powiedzcie mi jak renderowac modele z C4D uzywając maxwella ? potrzeba do tego jakiejs wtyki specjalnej zeby połączyc maxwela z cinemą czy nie ?
 
 
 
Witos 


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 2327
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-01-20, 10:31   

Potrzebny jest plugin. Przejrzyj forum i stronę Maxwell'a a znajdziesz odpowiedź.
_________________
Witos.
 
 
r00ts
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-20, 12:42   

musisz wrzucic Plugina z Maxwella do cinemy, odpalic cineme. Na kazdy obiekt musisz nalozyc material z maxwella prawym myszki na obiekt -> maxwell render-> i masz do wyboru materialy plastic metal diffuse (nie odbijajacy za bardzo swiatla) dielectric (szklo) emitter( jak sama nazwa wskazuje chodzi o swiatlo).
Jesli chcesz nalozyc texture na material z maxwella to nakladasz material i jest zakladka w materiale texture przeciagasz material z cinemy do niej.
Wchodzisz do plugins maxwell render, ustawiasz czas renderu oraz rozdzielczosc oraz jesli chcesz oswietlenei phisical sky, sky dome i HDRI.
nastepnie klikasz albo render albo write mxl (nie pamitam czy to taki) nastepnie mozesz odpalic maxwell studio i tam ustawic wszystko co trzeba dokladniej, i renderowac
 
 
Sssak 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 41
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1535
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2007-01-22, 15:15   

Kurcze też chciałem spróbować, niby wszystko działa ok, tekstury się ładują itd, tylko render jest okrutnie prześwietlony chociaż ustawiłem datę na styczeń a w cinemie nie mam żadnego światła i wyłączony autolight :?:
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
Witos 


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Kwi 2003
Posty: 2327
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-01-22, 15:18   

Pogmeraj w Maxwell'u przy przesłonie i czasie naświelania.
_________________
Witos.
 
 
Sssak 


Pomógł: 35 razy
Wiek: 41
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1535
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2007-01-22, 15:28   

Już ok, tylko na teksturze zrobiły się dziwne pasy...

[ Dodano: 2007-01-22, 15:29 ]
Chyba wolę jednak FR (kocham za szybkość) i AR

[ Dodano: 2007-01-22, 15:47 ]
O jakieś takie coś:
_________________
http://www.pszenicznyterier.fora.pl Najbardziej pszeniczne pszeniczniaki świata
 
 
 
r00ts
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-05, 16:24   

http://maxwellrender.com/tutorials.html
 
 
Co4G 
Grafik 3D


Pomógł: 5 razy
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-09, 20:01   

Próbowalem zrobic tak jak pisał ktos tam u góry jak renderowac, ale mam pewien problem.

r00ts napisał/a:
Na kazdy obiekt musisz nalozyc material z maxwella prawym myszki na obiekt -> maxwell render-> i masz do wyboru materialy plastic metal diffuse (nie odbijajacy za bardzo swiatla) dielectric (szklo) emitter( jak sama nazwa wskazuje chodzi o swiatlo).


Nie mam zadnej z tych opcji, mam do wyboru inne ;/
 
 
 
r00ts- 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 307
Skąd: kraków / sandomierz
Wysłany: 2009-09-09, 20:32   

hehe no nie ma:P
Bo plugin sie zmienil, teraz mozesz tworzyc materialy w pasku materialow,
New->maxwellrender material->

otwiera sie okno i mozesz importowac material juz gotowy albo stworzyc wlasny.
i nakladasz go jak zwykly material.
aby wyrenderowac musi byc obowiazkowo zrodlo swiatla (kamera juz nie jest obowiazkowa).
Musisz z menu plugins dodac maxwellrender->scene
i tam masz takie duze R i to renderuje ;)
_________________
Sprzet:
CPU: C2D Q6600
MB: Asus P5Q
RAM: OCZ SLI 800mhz 4GB DDR2
GC: Gigabyte ATI/AMD Radeon HD4850 512DDR3/256 bit
 
 
Co4G 
Grafik 3D


Pomógł: 5 razy
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-09, 20:50   

Heh...Nałożyłem textury i szukam maxwellrender->Scene, jednakże w niczym nie mam czegos takiego, ani nie moge niczego wybrac, wyskakuje jakis bład. *Nie robilem nigdy w Maxwell dlatego pytam ;p*
 
 
 
r00ts- 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 307
Skąd: kraków / sandomierz
Wysłany: 2009-09-09, 21:07   

_________________
Sprzet:
CPU: C2D Q6600
MB: Asus P5Q
RAM: OCZ SLI 800mhz 4GB DDR2
GC: Gigabyte ATI/AMD Radeon HD4850 512DDR3/256 bit
  
 
 
Co4G 
Grafik 3D


Pomógł: 5 razy
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-09, 21:46   



No nic, spróbuje cos zdziałać.
 
 
 
r00ts- 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 307
Skąd: kraków / sandomierz
Wysłany: 2009-09-09, 21:52   

masz starsza wersje pluginu, ~.~setings to bedzie to
_________________
Sprzet:
CPU: C2D Q6600
MB: Asus P5Q
RAM: OCZ SLI 800mhz 4GB DDR2
GC: Gigabyte ATI/AMD Radeon HD4850 512DDR3/256 bit
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group