_________________ ...żyjemy by walczyć,
walczymy by żyć...
www.nuar.prv.pl
zima1978 [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-26, 13:54
nie uzywałem wogole kamery ani mapingu.
Jesli chodzi o blur na obiekcie to jest takie cusik jak.
post efect "Object motion blur"
potem dajemy do obiektu cienema 4d tags -> motion blur !
TYle ze mi to za chiny nie dziala?
[ Dodano: 2007-02-26, 14:04 ]
tak wygladaja w oryginale
http://www.fotosik.pl/pok...6d14bf9233.html
Wiec chcialem uzyskac taki sam polysk przez spekular.
jak dodalem ao to wogole zniknal
Ja wlasnie chcialem pogorszyc wizerunek pionkow ale mi jakos nie wyszlo.
dirt itp. nie dzialaja.
Blur bylby w sam raz. Na 3ds max jest. w cinemie pewnie tez ale jak ja zmusic do dzialania to nie wiem.
Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 1206 Skąd: Podgrodzie
Wysłany: 2007-02-26, 22:17
zima1978 napisał/a:
TYle ze mi to za chiny nie dziala?
Hi
Motion blur jak sama nazwa wskazuje to ruch, alby działał musisz taki mieć w scenie. Oblicza on z jaką predkoscia sie porusza obiekt i ustawia siłe rozmycia. Poprostu muszisz miec jakąś zmiane pozyci obiektów i wtedy MB działa. No ale mniejsza o to to niewiem poco Ci on do sceny
No mi sie cos wydaje, ze mylisz ten blur z glebia ostrosci (DOF). Tak jak zauwazyl Busiu, motion blur dodaje efekt rozmycia szybko poruszajacego sie objektu. Wydaje mi sie, ze nie o to Ci chodzi. Opcje DOF znajdziesz w ustawieniach kamery w zakladce Depth. Zeby jednak dzialalo musisz miec zainstalowany Advanced Renderer.
Pozdrowienia
Burn [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-27, 09:59
Tu nie chodziło ani o motion blur ani o dof... Zimie chodziło o uzyskanie takiego efektu
aby figury "zlały" się z niezbyt ostrą szachownicą... Chwila zabawy w ps. Dziwne, że nie ma takiego efektu w cienemie :/
Głos oddaje na Zima (klimat szachów ze świetlicy mnie uwiódł), szklane ladny model ale ja nie lubię takiego laboratorium. Przyczepie się jedynie do dwóch spraw tekstura na pionkach i laufrach promieniście sie schodzi a na wieży jest super. Sprawa druga zajrzyj Radziq do słownika co to znaczy bynajmniej
Radziq napisał/a:
Bynajmniej fajnie sie swiecą....
Burn [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-27, 16:22
Laboratorium No dzięki Pinczer Na swoje "usprawiedliwienie" mam to, że nigdy takich nie widziałem i byłem bardzo ciekawy jak by wyglądały. Nie wzorowałem się na niczym, po prostu od zera stworzyłem model z wyobraźni. Trudno więc tu porównywać realizm, bo w przeciwieństwie do Zimy nie naśladowałem niczego
zima1978 [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-27, 18:02
Scaurus, nie wiem dlaczego tak wyszlo wszystkie obiekty maja tak samo zastosowane textury. Nieznane sa reje cinemy Burn, moze nie calkiem mi o to chodzilo takie rozmycie jest od mojego nedznego aparatu na tych pionkach. Mi glownie chodzilo o zastosowanie bardziej (brudnego) starego pionka. A taki blur mozna uzyskac w cinemie. na calym obrazku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum